IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota: Eлектромобилите никога няма да доминират

Техният максимум е около 30%, категоричен е Акио Тойода

Акио Тойода, председател на най-големия производител на автомобили в света - Toyota, отново атакува преминаването на индустрията към електромобили (EV). Според него, не трябва да се пренебрегват други технологии, върху които японската компания се е фокусирала - като хибридите и задвижваните с водород превозни средства.


Акио Тойода


Трябва да има многопосочен подход и да се разбере, че врагът е CO2", категоричен е бившият изпълнителен директор на японския концерн. Той допълва, че максимумът от пазара на нови автомобили, който чистите EV могат да заемат е 30%. Останалите 70% ще се падат на хибриди, електромобили с горивни клетки и с водород.

„Клиентите, а не регулациите и политиката трябва да вземат това решение. Над 1 млрд хора по света все още живеят без електричество, а и самите EV все още са скъпи и се нуждаят от зареждане, за да работят", добавя Тойода.

Той отхвърли твърденията, че създадената от неговия дядо компания е против електромобилите, защото е изостанала твърде много от конкурентите си в тяхната разработка. Тойода настоява, че производителят на автомобили трябва да се фокусира върху алтернативни технологии, но призна, че е трудно да се „бориш сам“.

„Много е важно работниците в нашите фабрики да не се чувстват застрашени и да играят роля в „зеления преход“. Това, което е настина притеснително, е че банките може да спрат да дават дават заеми на компании, които продължават да произвеждат двигатели, задвижвани от изкопаеми горива", добави Тойода.

През последните седмици стана ясно, че стратегията на японската компания с развиването и на други задвижващи системи, освен електрически, дава резултати. Все още не са излезли официалните данни, но се очаква, че Toyota е продала повече от 10,2 млн автомобила през 2023 г., което е ръст със 7% спрямо предходната.


0 от 500
  • #112
    4 rate up comment 0 rate down comment
    МайсторА ( преди 1 месец )
    България е на това дередже, защото има точно Ей такива некадърни. учители дебели бетонни глави, Мисирков журналист и Шишман политици къде са, ги уп_равели с 200.Няма страшно Той В. В. Путин ще ви Сипе Здраво
  • #111
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Учителя ( преди 2 месеца )
    Хмхмхммхм. а бе тука виждам някой е закиклил в трети клас и може да смята само до десет и то на пръсти.... Вземам евтина момко, за 5 (пет) учебни часа и срещу: 250 (двеста и петдесет) лева ще те науча да смяташ всички тия неща наум , без значение дали ги разбираш или не.... За това второто не гарантирам , че някога нещо ще ти влезе в твърдата глава!?
  • #110
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Никола ( преди 2 месеца )
    Ще стане със слънчева частица ,всичко което е сега с батерии е вредно за Земята,дори повече от старите горива.....
  • #109
    34 rate up comment 2 rate down comment
    ЛоШ ( преди 3 месеца )
    Докато не изборетят някаква революционна технология за батерия с мин 700км пробег при -10гр и зареждане за 5мин, ел колите нямат бъдещето. Дори и да успеят, тогава идва проблема със зарядните станции и нуждата от ел енергия в световен план - ще започнат да строят атомни централи като луди.
  • #108
    27 rate up comment 5 rate down comment
    Факт ( преди 3 месеца )
    Колкото и да смятате нещата са преопределени зимата сняг и мъгла закриват фотоволтаиката произведена енергия нула лятото сянката закрива 90% от фотоволтаичните площи произведена енергия нула.В Сахара пясъчните бури закриват панелите произведена енергия нула а през тва време Аеца си бумти на печалба
  • #107
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 3 месеца )
    Мити4ен,доказах ли ти че се получава едно и също???Доказах ти!Айде лека нощ и утре залягай над математиката,много уроци си проспал.
  • #106
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 3 месеца )
    До РУК.Остави го,нека пише, много ми е забавно.
  • #105
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Гостенино ( преди 3 месеца )
    По твоята логика, ако събереш 1% от 100 и 99% от 100, ще получиш 50% защото средно аритметично на 1 и 99 е 50! Математически гений си, а се подиграваш на гост с малка буква че бил написал че 5 по 20% било 100%. Ти си по-зле !
  • #104
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Бан за тесльо ( преди 3 месеца )
    Време е да се наложи бан на този спамър! От него не може да се прочетат коментарите на нормалните хора.
  • #103
    11 rate up comment 2 rate down comment
    РУК ( преди 3 месеца )
    Само като видиш над 50 коментара под статия и знаеш, че Митето е на линия! И под тая са 105!Любимите му теми 2 в 1 - да плюе Тойота и да защитава електрички! Хем под всяка статия твърди, че електричките не са подходящи за над 90% от шофьорите, и затова много бъркаме като му викаме електрик, теслар и т.н., хем е напълно против мнението на Тойода Сан! Шизофрения сър!