IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Официално: Tesla покори Европа през 2023

Model Y е първият електромобил и най-скъпият модел, завършвал годината като номер 1. Вижте и останалите в Топ 50

Tesla Model Y e най-продаваният нов автомобил в Европа през 2023, показват предварителни данни на аналитичната компания DataForce. На практика няма шанс електрическият кросоувър да бъде изместен: преднината му пред втория Dacia Sandero е почти 20,000 автомобила, а и малкото пазари, които още не са подали информация към DataForce, са по-силни за Tesla, отколкото за Dacia.
   
   
Tesla Model Y, тест драйв
Model Y завладя Европа през 2023. Въпросът е как ще се представя след края на субсидиите
  
   
По този начин Model Y става първият електромобил, завършвал годината като номер 1 на Стария континент. Успехът на Tesla е съпътстван от още няколко исторически постижения: за пръв път бестселър в Европа е неевропейски модел, и за пръв път на този позиция е средноразмерен кросоувър. По традиция най-продаваният модел на Стария континент е хечбек от С- или В-сегмента. В 34 от последните 40 години това е бил Volkswagen Golf. Шепата изключения са Fiat Punto (през 1997), Peugeot 206 (2003), Opel Astra (2006), Peugeot 207 (2007), Peugeot 208 (2022) и сега Model Y.

Основен принос за успеха на Tesla имаше намаляването на цените в началото на годината, което вкара модела в обхвата на държавните субсидии за покупка на електромобил на повечето големи пазари. Model Y e бил най-продаваният електрически модел дори в Германия, сочат данни на местната транспортна агенця КВА. На европейско ниво Tesla е била начело в продажбите в седем от месеците на 2023, в четири на върха е била Dacia Sandero и в един - Volkswagen T-Roc.

Именно T-Roc според експертите е и основната причина за изоставането на Golf, който завършва годината едва на седмо място. VW е и единствената марка с цели три модела в Топ 10.
  
     
50-те най-продавани нови коли в Европа през 2023 (ГАЛЕРИЯ):


  
   

0 от 500
  • #6
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 3 месеца )
    Субсидиите са от решаващо значение, да видим дали ще запазят преднината през 2024. (Тесльо, записвай си) Аз залагам че няма да успеят, колкото и да свалят цените.
  • #5
    3 rate up comment 5 rate down comment
    VAYK ( преди 3 месеца )
    Гледах наскоро ревюто на вероятно най-известния блогър за ел. мобилност в Европа-Бьорн за модел Y SR с батерия на BYD. С 2 думи няма нещо подобно от никой производител в момента, стигна до извода, че заради софтуера за управление на батерията на Тесла, батерията дава по добри резултати от моделите на BYD, смятай! Понеже говорим за най евтиния модел Y, направи тест на скороста на зареждане и достигна до 1200км. за час и то при - 4 градуса!
  • #4
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Спомени от миналото ( преди 3 месеца )
    Гост ( преди 7 месеца )***,Тесла Y щеше да е най продавания автомобил в Европа.Не играй тото,никога няма да спечелиш.
  • #3
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Спомени от миналото ( преди 3 месеца )
    Гост ( преди 2 месеца )Таралеслю започна да пише ник Гост. MythBuster, PLAID,SpaceX,Мъск не са ли ти достатъчни многониковия?По темата, продажбите на Тесла достигнаха плато,не очаквайте чудеса.
  • #2
    6 rate up comment 7 rate down comment
    Спомени от миналото ( преди 3 месеца )
    Лудория ( преди 2 месеца )Хм. Сега онзи оптимист, дето преди време ми обяснява, че в Европа Тесла номер 1, пак да го напиши. Парите вече имат значение, като изчезнаха облекенията на някои места и Тесла не иска да плаща в Швеция на работниците нормално...
  • #1
    3 rate up comment 12 rate down comment
    Гост ( преди 3 месеца )
    Не върви бизнеса електричари! Вече никой не купува електромобили и най-вече Тесла.