IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Официално: Tesla покори Европа през 2023

Model Y е първият електромобил и най-скъпият модел, завършвал годината като номер 1. Вижте и останалите в Топ 50

Tesla Model Y e най-продаваният нов автомобил в Европа през 2023, показват предварителни данни на аналитичната компания DataForce. На практика няма шанс електрическият кросоувър да бъде изместен: преднината му пред втория Dacia Sandero е почти 20,000 автомобила, а и малкото пазари, които още не са подали информация към DataForce, са по-силни за Tesla, отколкото за Dacia.
   
   
Tesla Model Y, тест драйв
Model Y завладя Европа през 2023. Въпросът е как ще се представя след края на субсидиите
  
   
По този начин Model Y става първият електромобил, завършвал годината като номер 1 на Стария континент. Успехът на Tesla е съпътстван от още няколко исторически постижения: за пръв път бестселър в Европа е неевропейски модел, и за пръв път на този позиция е средноразмерен кросоувър. По традиция най-продаваният модел на Стария континент е хечбек от С- или В-сегмента. В 34 от последните 40 години това е бил Volkswagen Golf. Шепата изключения са Fiat Punto (през 1997), Peugeot 206 (2003), Opel Astra (2006), Peugeot 207 (2007), Peugeot 208 (2022) и сега Model Y.

Основен принос за успеха на Tesla имаше намаляването на цените в началото на годината, което вкара модела в обхвата на държавните субсидии за покупка на електромобил на повечето големи пазари. Model Y e бил най-продаваният електрически модел дори в Германия, сочат данни на местната транспортна агенця КВА. На европейско ниво Tesla е била начело в продажбите в седем от месеците на 2023, в четири на върха е била Dacia Sandero и в един - Volkswagen T-Roc.

Именно T-Roc според експертите е и основната причина за изоставането на Golf, който завършва годината едва на седмо място. VW е и единствената марка с цели три модела в Топ 10.
  
     
50-те най-продавани нови коли в Европа през 2023 (ГАЛЕРИЯ):


  
   

0 от 500
  • #35
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 34 ( преди 7 месеца )
    Това с наличността на обществени зарядни и цената на зареждане на такива реално си е голям проблем
  • #34
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    А още по нелепото оправдание е защото няма да си купиш електромобил, понеже 90% от хората нямат гаражи и не могат да си ги зареждат на нощна тарифа. Аз поне от години повтарям едни и същи неща за разлика от твоите оправдания, които се изменят всяка седмица и не можеш да отговориш кратко и ясно на нито един конкретен въпрос, защото знаеш, че лъжеш и ще те хванат или пък просто не знаеш какво да отговориш защото си абсолютно некомпетентен по темите които дискутираш.
  • #33
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    "Гост ( преди 3 минути )Теслю мити4ен ще си купи Тесла,ако от Тесла започнат да произвеждат велосипеди." Виж колко добре те познавам че няма да отговориш, а ще се заяждаш за да се откажа да те питам. За разлика от тебе аз няма да си купя Тесла защото гроздето е високо тоест теслата е скъпа, а не защото не е узряло или е кисело, като твоите безсмислени оправдания, как няма да си купиш защото 500 км пробег не ти стигат, защото обикновено зареждаш по 150 км
  • #32
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Гостенино, радвам се че с нещо съм помогнал. Ти не си нито първия нито ще си последния който сипва по 20-30 лв и по никакъв начин не съм казал че това е лошо. Просто е смешно като почнеш да правиш сметка как не искаш да си губиш времето за зареждане на електромобил, при положение че зареждането му е щяло да ти отнеме 1,5 часа за последните 10 години, А ти си прекарал 44 часа по бензиностанциите само за последните 10 години. Имам ли някаква грешка в изчисленията? Не очаквам да отговориш.
  • #31
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 7 месеца )
    Теслю мити4ен ще си купи Тесла,ако от Тесла започнат да произвеждат велосипеди.
  • #30
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 7 месеца )
    Теслю мити4ен,от нова година вече пълня резервоара догоре.
  • #29
    4 rate up comment 2 rate down comment
    До 25 ( преди 7 месеца )
    "Това не е по-добре, а си и заядлив, което е тройна щета." Да видя дали правилно съм те разбрал? Значи казваш, че аз съм заядлив, понеже припомням прогнозите на събеседниците си за това кой ще е най-продавания автомобил в света и в Европа за годината в статията която казва крайния резултат. Това е огромно заяждане според тебе, Но въобще не е заяждане с мен цитат от съвсем друго издание от 2020 година в което съм объркал понятието еластичност с понятието пружинен ефект и ми го напомнят 4 год.?
  • #28
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Факт ( преди 7 месеца )
    Що не чокори един Тексас вдичко там е на Шевита и ф150
  • #27
    2 rate up comment 3 rate down comment
    До 23 ( преди 7 месеца )
    Изобщо електромобил с над 300 км пробег почти няма много обезценен
  • #26
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Защо им е ба Тесла, д аправят реклами, катоимат такива откачалницо по форумите ...