IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

15-те най-продавани премиум автомобила в България

По-високият сегмент у нас се развива отлично и е на принципа "колкото по-скъпо, толкова по-добре"

След като ви запознахме със статистиката за най-продаваните масови модели у нас за 2023 година, е време да обърнем внимание и на премиум сегмента. Още повече, че у нас, противно на очакванията на мнозина, той се развива отлично и на принципа "колкото по-скъпо, толкова по-добре". Докато в Европа най-продаваните премиум модели през 2023 са били най-достъпните: Audi A3, MINI Hatch, BMW 1 Series, Mercedes A-Class - у нас в челната тройка попада модел със средна цена далеч над 200,000 лева.
  
  
Tesla Model Y
Още един спорен въпрос: премиум автомобил ли е Tesla Model Y? В началото след дебюта й в Европа много анализатори бяха склонни да я разглеждат в премиум сегмента просто заради високата й цена. Но през 2023 Мъск понижи цените до степен Model Y да е по-достъпна от доста европейски конкуренти от масовия сегмент. Така че не сме я включили в този списък. Иначе с 299-те си регистрации щеше да е на първо място
  
  
Справката на Automedia.bg е на база на новите регистрации в МВР за годината в категории М1 и N1. Както винаги в такива случаи, изниква въпросът кои автомобили са премиум. В края на краищата не съществува ясна дефиниция докъде се простира масовият клас, откъде започват премиум моделите и откъде - луксозните. Но най-общо премиум са онези автомобили, които се продават със сериозна надценка спрямо средните цени за своя сегмент.
  
      
Най-продаваните премиум модели в България, 2023 (ГАЛЕРИЯ):


  
   

0 от 500
  • #25
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Тези с коли за 400000 лева защо държавата не ги провери колко данъци са платили?!
  • #24
    6 rate up comment 0 rate down comment
    сс ( преди 3 месеца )
    пари за жигула нямате ,а пък обсъждате колко много разбирате от скъпи автомобили,че и с подробности ги обсъждате.гладна кокошка просо сънува.
  • #23
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    БМВ 3-ка премиум? Преоблечени ФВ премиум? Някаква малка количка леко повдигната - премиум? Вие сериозно ли си вярвате?
  • #22
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    премия е когато получиш нещо допълнително към това което си заплатил както и премиално обслужване или възнаграждение - (бонус) за постигнати резултати индивидуални или общи, е включено в заплатата над основното трудово възнаграждение.
  • #21
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    значи шефа ти като ти даде премия към заплатата те е надценил
  • #20
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    4 е най грoзнa
  • #19
    2 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 3 месеца )
    Пък и никога целта на Тесла не е била да бъде луксозен/премиум автомобил и или да продава Само 2 милиона годишно. Целта е да бъде масов автомобил и да продава 20 милиона годишно. Дали и кога ще я постигне никой не знае, но със сигурност ще продава по много повече от BMW mercedes и audi взети заедно. При по-бърза електрификация на света, отколкото е предвидила toyota, може да зад мене и да зад мене и общите продажби на първите три плюс toyota.
  • #18
    2 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 3 месеца )
    Защо мислиш, че не го прави и не го е правила? Ако не се лъжа миналата година направиха повече оборот от тях, че даже и по-голяма печалба, въпреки че продадоха по-малко бройки, защото бяха по-скъпи и имаха по-голяма надценка от BMW и mercedes. Тогава никой не може да ми отговори защо някой би предпочел да си купи по-скъпа Тесла със съмнително качество, която повече от очевидно не е луксозен автомобил, вместо да си купи луксозен и качествен автомобил като mercedes BMW и audi, но на по-ниска цена?
  • #17
    8 rate up comment 4 rate down comment
    до 15 ( преди 3 месеца )
    Не, не престава, защото никога не е започвала да бъде :D Ако тесла можеше да продава два милиона и половина автомобила на високи цени като BMW и Mercedes, дали нямаше да го прави? Но не може. Щото програмистчетата от Пордим са краен брой, а другите хора с доходи имат по-реална преценка за стойностите в живота
  • #16
    4 rate up comment 6 rate down comment
    до 16 ( преди 3 месеца )
    Николко. Аз не купувам евтини продукти :D