fallback

Германия ще блокира зареждането на електромобили при нужда

Мрежовите оператори вече ще могат да прекъсват захранването на зарядни станции и термопомпи

Мрежовите оператори в Германия ще бъдат упълномощени да ограничат потока на енергия към домашни термопомпи и зарядни устройства за електрически превозни средства от 2024 г., за да запазят стабилността на мрежата, която страда от хроничен недостиг на инвестиции.         В цяла Европа инвестициите в електропреносни мрежи изостават от това, което е необходимо, докато континентът се ангажира с изпълнението на редица екологични цели, включително при транспорта и енергийната ефективност.

„Времето за издаване на разрешителни за подсилване на мрежата е между 4-10 години и 8-10 години за високо напрежение“, изтъква Европейската комисия във вторник (28 ноември), когато представи нов план за действие за ускоряване на разгръщането на електропреносните мрежи.

Според Кадри Симсон, еврокомисар по въпросите за енергетиката, мрежите трябва да са фактор, а не пречка в прехода към чиста енергия.

В Германия мрежовият регулатор Bundesnetzagentur предприема мерки за ограничаване на електричеството, доставяно на електромобили и термопомпи, за да намали натиска върху мрежата. 

„Вземаме предпазни мерки днес, за да гарантираме, че термопомпите и съоръженията за зареждане на електрически автомобили могат да бъдат свързани бързо и да работят безопасно“, изтъква Клаус Мюлер, президент на федералната агенция за енергийни мрежи.

Мюлер върви по тънко въже: той се стреми да гарантира устойчивостта на мрежата, като междувременно трябва да интегрира 500 000 нови термопомпи всяка година и 15 милиона електромобила до 2030 г., каквито са целите на федералното правителство на Германия.

Неговата агенция вече разполага с нови правомощия да постигне тези цели благодарение на скорошното решение на Съда на ЕС, което подсигурява независимостта на органа.

Занапред 880-те местни мрежови оператора в страната няма да могат да блокират инсталирането на нови термопомпи или домашни зарядни устройства за електромобили в техните зони на обслужване. Вместо това те ще могат да контролират и ограничават притока на ток към устройствата, когато търсенето на електроенергия заплашва да претовари мрежата.

За това време устройствата ще получават ток от 4,2 киловатчаса – с които термопомпите могат да продължат да работят, а електромобилите могат да бъдат заредени за 50-километров пробег в рамките на два часа, изтъква регулаторът. Други домакински устройства няма да бъдат засегнати.

Мюлер споделя, че очаква „интервенциите на мрежовите оператори да бъдат изключение“.

Правилата влизат в сила на 1 януари 2024 г. с двугодишен гратисен период. От 2025 г. Германия иска да отнесе сериозно към силно променливите във времето тарифи за потреблението и да възнагради, когато в мрежата има изобилие от евтина слънчева или вятърна електроенергия.

Дотогава собствениците на термопомпи и зарядни станции ще имат възможността да намалят сметките си със 110 евро до 190 евро, като позволят на местните мрежови оператори да ограничат захранването, когато е необходимо. Ако устройствата са свързани към специален измервателен уред, цените на електроенергията дори могат да бъдат намалени с 60%.    

fallback
  • #19
    До 17 ( преди 9 месеца )
    Веднага след като електриците се разберете ще има ли достатъчно ток за всички и навсякъде и когато ни трябва.
  • #18
    MythBuster ( преди 9 месеца )
    Да повторим за да няма неразбрали. Възобновяемите източници произвеждат абсолютно сигурна, но и със сигурност не постоянна енергия която трябва да бъде използвана в момента на нейното производство или да бъде съхранявана. И понеже цените зависят от недостига и излишъка на енергия, се променят всеки час в рамките на денонощието, като при голям излишък дори са отрицателни. Системата която имплементират в момента обвързва зареждането с цените, за да се зарежда АВТОМАТИЧНО за "без пари"
  • #17
    MythBuster ( преди 9 месеца )
    Я да се разберете с антиелектриците дали ще има недостиг на ток или ще има 40 пъти по-голямо производство отколкото има днес, за да е достатъчно за производство на синтетично гориво и водород.
  • #16
    MythBuster ( преди 9 месеца )
    До 13. Ще те послушам и ще взема да го преведа на български, да не ме осъдят че ако знаеш какви милиони изкарвам с това име, много се притеснявам да не ме вземат част от печалбата. А сега сериозно. Какъв точно проблем виждаш със зареждането, дори да те ограничат? Първо ограничението ще е за няколко часа, а дори да е за дълго, за 10 часа всяка нощ на ограничено зареждане се зареждат 250 км. Около 100 000 км годишно само на ограничен кон. Колко са хората на които няма да им стигнат за годината?
  • #15
    Брус ( преди 9 месеца )
    Така,така, задава се режим на тока!! Като се увеличат след години ел.колите,тогава ще има пълен блокаж!
  • #14
    MythBuster ( преди 9 месеца )
    Безплатен ток по празниците в Германия 22.12.2017 ...Това ще бъде деветият път в последните 10 години, в който цените ще бъдат отрицателни по време на празничните дни около Коледа, но ситуацията вече се превръща в проблем и през останалата част от годината. През годината в Германия имаше общо 104 часа с отрицателни цени и четири цели дни, в които средната цена бе под нулата. Бъдни вечер е денят, в който има най-много ненужно предлагане
  • #13
    до 11 ( преди 9 месеца )
    Ти за английския ни не бери грижа - знаем го, затова виж там дай някакви пари за "интелектюъл пропърти" за ника ти на Адам Савидж и Джейми Хайнеман. А иначе по темата, да, излишък ще има - на 25ти и 26ти по обяд, което не ти помага особено за пътуването на 23ти и на 27ми например.
  • #12
    MythBuster ( преди 9 месеца )
    Бързо търсене даде тези заглавия и статии, които показват, че това не е ново явлениеГермания ще получи безплатна електроенергия по Коледа заради засилено предлагане 22.12.16 г.....Бeзплaтeн тo
  • #11
    MythBuster ( преди 9 месеца )
    До 9. Научете го този английски. Разбивач на митове не се превежда Митко. Да вземеш да ми купиш риза, задето ме преименува! В случая не знам дали става въпрос за функционална или техническа неграмотност, но не си разбрал статията. В случай че е функционална не мога да ти помогна защото няма да ме разбереш и мен, но да предположим че е техническа и не си разбрал термините. Преведено на по лесен език, това решение на германците РЕШАВА проблемите с ИЗЛИШЪКА на възобновяема енергия.
  • #10
    MythBuster ( преди 9 месеца )
    До 8. Като те слушам какви въпроси задаваш май не само че не е живееш в Германия, а не си минавал наблизо и дори новини не си чел за Германия по Коледа. Коледа наближава и още отсега мога да се обзаложа с тебе, че точно тогава ще е най-големият излишък на енергия през годината и цените отново ще са отрицателни, като всяка една Коледа през последните години.
fallback
Последни