IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla отчете милион продажби в Европа

Американската марка залага на обновения Model 3 за нов ръст на резултатите на континента

Американският производител на електромобили Tesla обяви, че е достигнала 1 млн продажби в Европа, като това става 14 години след първата поява на нейния модели на Стария континент.


Tesla Model 3


Tesla стартира бизнеса си в Европа през 2009 г. с ограничени доставки на Roadster, а след това на пазарите на континента се появиха Model S през 2012 г. и Model X през 2015 г. Само година по-късно американката марка пусна Model 3, а през 2020 г. към гамата се присъедини и Model Y.

Според информация на агенцията за анализи на автомобилната индустрия JATO Dynamics през 2022 продажбите на четирите модела на Tesla - S, X, 3 и Y, са 232 066 единици. Основната част се пада на Model Y - 137 052, и на Model 3 - 91 475 бройки.


Tesla Model 3


Сега компанията на Илон Мъск се готви за увеличение на тези резултати, като основна роля за това ще играе обновеният Model 3 (на снимкита), който беше представен по-рано тази година. Освен, че има променен външен вид, най-достъпният като цена електромобил на Tesla е и още по-евтин, което също трябва да привлече повече потребители.

Обновеният Model 3 получава и по-голям пробег 553 км (512 км при варианта с предлаганите като опция 19-цолови джанти) и може да се зарежда със скорост до 170 кВт. Двумоторната Lond Range има обявен пробег от 677 км и пикова скорост на зареждане до 250 кВт.


Tesla Model 3


В Tesla са убедени, че промените по модела и най-вече неговата намалена каталожна цена ще увеличат сериозно продажбите му в Европа. И това изглежда напълно логично, тъй като конкурентите на Model 3 все още не могат да постигнат неговия пробег, производителност и скорост на зареждане, а също така и пътно поведение и управление.


0 от 500
  • #26
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До долния ( преди 6 месеца )
    Не баш цената а зареждането е проблем аз съм готов за електричка вече има на подобни на двг цени електрички например новият Ситроен ц3 е с аналогична на двг цена но проблема със зареждането остава
  • #25
    2 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Толкова си задръстен че дори не отвори сайта на гига чарджър и не видя, че един единствен човек плаща 10 лв на месец, за да му свържат зарядна станция към електромера. След това през тяхното приложение без никакви ПОС терминали може да дава достъп на други автомобили да зареждат срещу определена такса. Може и да не плаща абсолютно нищо за зарядната, като си зарежда от гига чарджър над 42 стотинки като другите, а те да му плащат тока който са ползвали за месеца. Пак ли ще е таково животно нема?
  • #24
    2 rate up comment 1 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    Като няма идея как стоят нещата в Германия, не давай примери с Германия да си пробутваш измислените теории! Има гугъл, влез, чети!Чувал ли си за понятие наем на покривна площ! Не си! Айде прочети преди да дрънкаш колко ток продават домакинствата!Поне си призна, че не знаеш как стоят нещата! И във всяко едно отношение си так!Дрънкаш си истории изсмукани от пръстите и се радваш когато никой не ти отговаря!
  • #23
    2 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Като си толкова отворен че си направил перфектния избор, можеш ли да тръгнеш от Германия и за 24 часа да се прибереш пред дома си в България с кията? Можеш ама друг път!
  • #22
    3 rate up comment 2 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    Като нямаш Тесла спри да дрънкаш бе неща стник!Разправи пак тая история как преди 3 години си си купил SUV 300 коня, за 30 000лв "по време на Ковида"!Ти си пример за обсесивно компулсивно разстройство излязал напрво от учебниците по Психология бе!3-300-30000. Мозъка ти е толкова обсебен и задръстен, че в една история не може да използва повече от една основна цифра!Айде върви инсталирай Гига чарджари и раздавай абонаментни карти по 10лв на месец!
  • #21
    2 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    В Германия нямам идея как става продажбата на ток от домакинствата, но при положение че още преди няколко години обявиха 2 милиона фотоволтаични централи върху домовете, вероятно тези два милиона домакинства има как да продават ток и не го ползват за собствени нужди. Самият факт че от години изграждат виртуални електроцентрали за стабилизиране на мрежата с помощта на батерии и консуматори в домовете, очевидно има механизъм по който това да става, за да са заинтересовани да участват. Потърси си с
  • #20
    2 rate up comment 2 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    И утре специално заради теб пак ще заявя инсталация на гига чардж пред второто ми парко място, да ги видя как ще дойдат да ми я инсталират за абонамент от 5 евро на месец!Щото аз съм толкова *** и не съм проверил всички опции преди да хвърля 2734 евра!Ти си най умен! Ще ти дам и една идея за инвестиция! Обади им се да ти инсталират 4 пред вас, слагаш им електромер и пос терминал на SumUp и за 40лв на месец ще къртиш кинти от всчики електрички наоколо. Теоретичко!
  • #19
    2 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    За копането и криенето на кабела какво те интересува? Подписваш договора с гига чарджър и те се оправят с всичко за своя сметка. Казах ти да ги питаш за адресът ти в България и ще останеш изненадан! Като им звъннеш кажи какъв е резултата?
  • #18
    2 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    А на тебе колко ти струва зареждането на ракетата с която ходиш до луната? Други глупави въпроси имаш ли? В България мога да си инсталирам сам зарядната станция в гаража. Трифазната ми партида е 50 kW така че ще стигне за две зарядни станции по 22 kW като монтажа ще ми струва двете зарядни станции плюс няколко метра трифазен кабел. Сега за какво ми са ми зарядни станции като нямам Tesla и няма да ти отговарям за стотен път на малоумния въпрос кога и защо ще си купя! Не ти ли омръзна?
  • #17
    2 rate up comment 2 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    Би ли продължил по темата по статията и да говориш за Тесла и колко струва твоята зарядна станция на Тесла пред дома ти в България? Били се разходил по улиците и да видиш пред колко блока паркингите са непосредствено до фасадата и на колко са срещу фасадата през една алея разстояние и трябва да се копае!А за домашните батериите в германия още чакам да ми кажеш как се продава ток на ЕРПтата от и каква е сметката да я зареждаш на 0,33 Евро и да я продаваш на 0,15 Евро примерно!