IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla отчете милион продажби в Европа

Американската марка залага на обновения Model 3 за нов ръст на резултатите на континента

Американският производител на електромобили Tesla обяви, че е достигнала 1 млн продажби в Европа, като това става 14 години след първата поява на нейния модели на Стария континент.


Tesla Model 3


Tesla стартира бизнеса си в Европа през 2009 г. с ограничени доставки на Roadster, а след това на пазарите на континента се появиха Model S през 2012 г. и Model X през 2015 г. Само година по-късно американката марка пусна Model 3, а през 2020 г. към гамата се присъедини и Model Y.

Според информация на агенцията за анализи на автомобилната индустрия JATO Dynamics през 2022 продажбите на четирите модела на Tesla - S, X, 3 и Y, са 232 066 единици. Основната част се пада на Model Y - 137 052, и на Model 3 - 91 475 бройки.


Tesla Model 3


Сега компанията на Илон Мъск се готви за увеличение на тези резултати, като основна роля за това ще играе обновеният Model 3 (на снимкита), който беше представен по-рано тази година. Освен, че има променен външен вид, най-достъпният като цена електромобил на Tesla е и още по-евтин, което също трябва да привлече повече потребители.

Обновеният Model 3 получава и по-голям пробег 553 км (512 км при варианта с предлаганите като опция 19-цолови джанти) и може да се зарежда със скорост до 170 кВт. Двумоторната Lond Range има обявен пробег от 677 км и пикова скорост на зареждане до 250 кВт.


Tesla Model 3


В Tesla са убедени, че промените по модела и най-вече неговата намалена каталожна цена ще увеличат сериозно продажбите му в Европа. И това изглежда напълно логично, тъй като конкурентите на Model 3 все още не могат да постигнат неговия пробег, производителност и скорост на зареждане, а също така и пътно поведение и управление.


0 от 500
  • #36
    2 rate up comment 2 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    Да не съм луд да карам 2300км за 24 часа бе шмат ко?!Ти да нямаш роднини в Анадола та си с такова мислене! От тия спят по магистралите всяко лято?Хората са измилили самолети, чувал ли си? Тая кола не съм я взел да карам 24 часа с нея! Боже колко си prost! Айде, че ми писна от тебе!Какво ме интересува в България как се инсталира чарджарите на Тесла.Като си взема електричка и в България ще проверя. И на бас, че това ще е преди ти да си вземеш!Ама никой не агитирам за тях,а ти не си спрял!
  • #35
    2 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Ами нали затова те питам като си в Германия колко гигават часа батерии са инсталирани в домовете? Ти кажи цифрата щом аз те лъжа? Кажи Не са 5,5 Гигаватчаса до края на 2022 година, както си ми дал информация а са еди колко си и ми дай източника за тази информация? Все пак за цифри става въпрос и няма място за много интерпретации като да звъннеш на българска фирма, оперираща в България, да ти инсталира зарядна станция в Германия. На кой ли си звънял в Германия?
  • #34
    1 rate up comment 2 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    Абе ти не можеш ли като нормалните хора,като си хванат в крачка, да си кажеш - "извинявам се, дадох подвеждащ пример, за да си подплатя с нещичко мнението!Овлякох се просто"?!Какво ми мъкнеш втори ден от 100 кладенеца вода, да си замазваш лъжите!Да в Германия съм,да знам колко батерии са продадени за "домашни", знам каква им субсидията по провинции,знам за какво основно се ползват!И не е за съхранение на енергиа от собствени ВЕИ,не и за продажба на ток като му е най-висока цената!Ти знаеш ли го?
  • #33
    1 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Пак питам. За българския или за германския адрес звъня че ти обикновено не разбираш какво те питат? И още не си ми отговорил с твоя страхотен автомобил можеш ли да се придвижиш от Германия до България за 24 часа? Като дойдеш тук къде ще зареждаш?
  • #32
    2 rate up comment 1 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    Разбира се, че съм звънял бе ***!Колко пъти да ти напиша, че съм проверил всички опции!?! Отговора беше - "благодаря за вашето запитване, на този етап не можем да предложим нашите услуги на вашия адрес. Ще се свържем с вас при промяна на обстоятелствата" Но утре ще им звънна и ще кажа - Бъстърчо от България, каза да каже, че той ме праща и ще свършите работа, като на човек на ваш човек! Благодаря за помоща бъстъре!
  • #31
    1 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Ти като си в Германия, колко гигават часа батерии са инсталирани в домовете? Поне по този въпрос стигнахме ли до консенсус? Синтетичното гориво ли е по-добрия вариант или домашните батерии за съхранение на енергия? Както виждаш едното е на ниво дом, а другото на ниво континент. Даже единственото 2 600 литра синтетично гориво за което се знае е произведено на друг континент на себестойност 100 лв за литър преди транспорта на 20 000 км с кораб. Екологично и икономично та дрънка
  • #30
    1 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    До 26. Звънял ли си на гига чарджър? Позвъни им още сега и провери какви са ти вариантите, а после пиши за резултата? Това че аз имам трифазен ток не значи че е необходим такъв за зарядната станция. Тя може да бъде свързана дори към домашният ти електромер и да бъде ограничена до каквато кажеш мощност. Включително има опция да следи и твоята консумация и да намалява зарядния ток, ако не се лъжа.
  • #29
    1 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Така е за разлика от тебе аз когато не знам нещо казвам не знам и питам събеседника. Ето сега директно ще те питам Има ли поне един собственик на фотоволтаиците върху покрива си или всички са си дали покривите под наем и си плащат всичкият консумиран ток на 33 цента от наемателя на покрива?
  • #28
    5 rate up comment 1 rate down comment
    реплика ( преди 6 месеца )
    Досега не виждам богаташи да се катерят на Тесла .Предпочитат премиум сегмента.
  • #27
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Дим ( преди 6 месеца )
    Извинявам се, че се намесвам в любовната история долу,но да попитма - във всеки дом трифазен ток, пред всеки дом гараж и парко място, на всяко парко място зарядна срещу 10лв на месец, изградена безплатно и без нужда от съгласуване с община, съседи, доставчици на ток и разрешителни .... къде е този рай?