IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen уби най-евтиния си модел

Мястото на градския хечбек Up! ще бъде заето от електромобил

Volkswagen обяви спирането на производството на най-малкия автомобил в гамата си – градския хечбек Up!. Неговото място ще бъде заето от доста по-скъпия електрически ID.1, но това ще се случи не по-рано от 2026 г.


VW Up


Volkswagen Up беше представено през 2011 г. и се произвеждаше в завод в Братислава, Словакия. Последният екземпляр наскоро слезе от производствената линия и европейските дилъри разпродават останалите им наличности. Преди Up! същата участ имаха и двамата му „братя“ - Seat Mii и Skoda Citigo, които бяха спрени съответно през 2020 и 2021 г.

Причината за спирането на трите модела е почти окончателната смърт (с изключение на няколко редки случая) на сегмента А - този на най-малките коли някога, същите, които в момента имат най-ниските маржове на печалба за производителите. Това се дължи на факта, че те трябва да бъдат оборудвани с редица системи за безопасност, както и с двигатели, отговарящи на най-новите екологични стандарти.


VW Up


С напускането на Up!, най-достъпният модел на Volkswagen в Европа ще бъде хечбекът Polo. А през 2026 г. трябва да се появи градски електромобил, който ще струва около 20 000 евро и така ще се превърне в най-евтиния модел на марката. Самият Up! също се предлагаше в изцяло електрически вариант, но и това не помогна за оцеляването на автомобила.


0 от 500