IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Спасители „удавиха“ Mercedes-Benz EQE, свален от изгорял кораб

Повече от месец след инцидента се налага електрическия автомобил да бъде потопен във вода (ВИДЕО)

Корабът Fremantle Highway,превозващ голям брой чисто нови автомобили, се запали на 24 юли, докато пътуваше от Германия за Египет, като при инцидента загина един от членовете на екипажа, а няколко други бяха ранени. От седмици плавателният съд се намира в пристанище в Нидерландия, но разтоварването му започна едва преди няколко дни.


Fremantle Highway


Първоначалните сведения бяха, че електромобил е предизвикал пожара. Пред пресата в Нидерландия обаче Питър Бердовски - главен изпълнителен директор на Boskalis Salvage Company, обяви, че на борда има поне 500 електромобила и всички те са в добро състояние. Видео, показващо разтоварването на кораба, обаче опровергава тези твърдения. И показва защо електромобилите представляват сериозен риск за корабите, които ги превозват.

На записа се виждат няколко седана Mercedes-Benz EQE, които вече са разтоварени и изглежда са се измъкнали невредими от пожара. Един от електромобилите обаче трябва да бъде изтеглен до изхода, преди да бъде вдигнат с кран. Видеото показва, че въпросният EQE е силно обгорен, като горната му половина е покрита със следи от изгаряне. Има и увреждания по дъното, които се виждат, докато колата е във въздуха.



Няма признаци на дим от превозното средство, но то е потопено в резервоар за вода. В този момент се вижда пара, издигаща се от резервоара. Една от основните трудности, които пожарникарите срещат с електрическите превозни средства, е „термичното бягство“, при което се задейства порочен цикъл на повишаване на температурата, причинен от материали, реагиращи в клетката на батерията. Практичният метод за потушаване на такива пожари от литиеви батерии в електромобили е превозните средства да се потапят във вода-

Според Международната асоциация на пожарните и спасителните служби, гасенето на горяща Tesla може да отнеме до 40 000 галона вода. Въпреки че е малко вероятно седанът EQE да е причинил пожара, изглежда, че той представлява сериозен риск и затова експертите на място са избрали да го „удавят“.

Парата, която се вижда, обаче не доказва, че колата все още гори. Потапянето може да е „окъсило“ клетките на батерията, което след това ще доведе до разсейване на останалата съхранена енергия. Малко след това виждаме Mecredes-Benz GLB да излиза от кораба, задвижван на собствен ход. Това означава, че твърденията, че някои превозни средства не са пострадали и се намират в идеално състояние, са верни.


0 от 500
  • #33
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Факт е, че все по-малко ще са опциите за превоз по вода на електрички.. По принцип паленето на батерии или по-скоро гасенето им си остава един от най-сериозните нерешени проблеми със светлото ел. бъдеще.
  • #32
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 9 месеца )
    Компаниите отказващи да превозват електромобили са вече две.След Havila kustruten и Reederei hoegh отказват да превозват електромобили.Скоро и други ще ги последват.Всички фериботи също не превозват електромобили.Защо ли е така, таралесльо?
  • #31
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 9 месеца )
    Т@ пи клипове, които не са доказалство за нищо,няма да си пилея времето да гледам.Имам неограничен мобилен интернет и достатъчно бърз интернет у дома.В статията съвсем ясно е написано,пожара е започнал от електромобил.Само функционално неграмотния коментираш не го разбра.
  • #30
    4 rate up comment 1 rate down comment
    До всички ( преди 9 месеца )
    Много сте наивни. Не разбирате ли, че тази статия е пусната с една основна цел - да започнете да се дърляте в коментарите? Краят на статията противоречи на началото. Това показва ясно какво целят от екипа.
  • #29
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Митьооо, върви слагай следващия бустер и стига спами под всяка статия
  • #28
    4 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 9 месеца )
    До 27, 28, 29 и 30. гостенино, искам да видя как ще стане това да ми дадеш линк към YouTube като самият ти не можеш да го отвориш! Ти не успя да изгледаш 10 секунден клип, гледай да не успееш да изгледаш няколко клипа за да ми пуснеш подходящия! Пробвай де?
  • #27
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    За перпетум мобиле искаш ли линк.За плоската земя искаш ли линк.
  • #26
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 месеца )
    Нашия Матросов пак се хвърли на амбразурата.Поне добре ли ти плащат или всичко е от злоба ей тъй за спорта.
  • #25
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Епа нали преди има няма 10 дни ви писах, на какво се дължи увеличението на гърмежнуие EQX, сега ясно ли е или искате лично да се убедите!
  • #24
    3 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 9 месеца )
    Е именно де! Пробвай да изпушиш отново някоя изпушена вече цигара?