IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Българи крадат олио от ресторанти за направа на биогорива

Заловена е банда във Франция, доставяла отпадъчни продукти в Нидерландия

Престъпни организации, в които има и българско участие, са осъзнали развитието на биогоривата за автомобили и високата им цена и вече са започнали кражби на суровини за производството на такива горива.

 

Крадци на олио за пържене

 

Според информация на Francetvinfo в Льо-Сен-Дени - комуна в департамента Ер и Лоар в Северна Франция, жандармеристите са открили 26 000 литра отработено масло в хангар и по този начин започват да разследват трафика.

Маслото е било откраднато от заведения за бързо хранене в региона от мъже с български произход, включително от подземни резервоари в McDonald’s, след което е транспортирано до Нидерландия, където е преобразувано в биогориво с помощта на белгийска компания.

Всичко започна в края на януари, когато жандармериите са уведомени за поредица от кражби на използвано масло за пържене и контейнери, специфични за дейността по рециклиране. В Сен Пиер де Кор са арестувани двама българи на 20 и 39 години, които са източвали посред нощ резервоари на McDonald’s.

 

Олио за пържене

 

Много бързо е направена връзка с други кражби от същия вид няколко дни по-рано в четири ресторанта в Ендре и Лоар. Двамата се представят за служители на фирма, отговаряща за оползотворяване на използвано олио за пържене. Те са арестувани през февруари, но следователите разбират, че зад тях потенциално се крие мрежа, като се има предвид повтаряемостта на този тип кражби.

За три месеца са извършени повече от 52 кражби в заведения за бързо хранене, обяснява националната жандармерия в прессъобщение. Разследванията разкриват престъпна структура, която е имала помещение за съхранение в Льо-Сен-Дени, където повече от дузина камиони идват всеки ден, за да доставят 200-литрови бидони.

 

Биодизел

 

Откраднати са общо 385 тона олио, а щетите се оценяват на над 460 000 евро. По разследването са повдигнати четири обвинителни акта, има трима задържани, но не се съобщават подробности.

Някога считано за отпадък, олиото за пържене се превръща в ново черно злато. В буквалния смисъл на думата, тъй като прави възможно неговото използване за биогорива като HVO100. Автомобилите, оборудвани със стари дизелови двигатели, могат да работят с това гориво - чисто или разредено, през зимата, тъй като замръзва при ниски температури.

 

биогориво

 

През 2008 г. тон отработено олио се продава по 150 евро. През 2023 г. вече се търгува около 1000 евро, а дори и пик от 2000 дори е регистриран през тази година според данни на специлизирана фирма. И в резултат на това са се увеличили кражбите. Съобщава се, че нито един регион на Франция не е пощаден от този нов феномен.

Кражбите на отработено олио са улеснени от лесния достъп до използвани растителни масла. Резервоарите, които чакат да бъдат иззети от занимаващи се специално с такъв бизнес компании, обикновено се съхраняват на места с много ниска защита. А и наказанията за подобно престъпление са по-малки в сравнение с други подобни.

 

 

0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 1 rate down comment
    До 5 ( преди 10 месеца )
    При съвременните дизели с турбо не е много препоръчително да се ползва олио. Правят там някакви магии за обработката на използваното олио с някакви киселини, но не съм се задълбочавал.
  • #5
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    а някой иска ли да сменя дизел помпа с нова и да промива всички пътища и инжектори. като ви се наложи ще разберете цената на икономията:)
  • #4
    1 rate up comment 6 rate down comment
    До долния ( преди 10 месеца )
    Добре де това че си неграмотен не означава да опонираш на умните и способните.Я пърео се запознай що е то двг на какъв принцип работи после се запознай що е то бойлинг пойнт след това виж на олиото колко е с което си пържиш картофите после виж и дизела при каква температура работи и тогава коментирай.Ето изнесох ти лекция безплатно а ти вместо да се учиш приказваш е как да стане номера.
  • #3
    5 rate up comment 2 rate down comment
    До 2 ( преди 10 месеца )
    Абе ти не се ли занимаваше с горива и не ги ли разбираше тези работи, та продължаваш да се правиш на най-глупавия човек на света? По-старите двигатели дори могат да горят използваното олио буквално директно, само след прецеждане и добавяне на 10-15% нормална нафта. Имам един познат който още от преди десетина години си караше един бус vito и след него мирише на мекици. И си тръгнал да ми говориш за био горива и синтетични горива?
  • #2
    2 rate up comment 7 rate down comment
    До долния ( преди 10 месеца )
    Хаха какъв биодизел бе.Олиото за готвене се изпарява в температурния диапазон 180 графуса Целзйи нагоре а дизеловият двг работи в темпвратуру до 105-110 градуса по Целзйи тоест няма да изгори олиото за готвене никога сиреч олиото не става за каране на автомобил.
  • #1
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    "През 2008 г. тон отработено олио се продава по 150 евро. През 2023 г. вече се търгува около 1000 евро, а дори и пик от 2000 дори е регистриран през тази година " това трябва да го прочетат любителите на био горива, които предлагат да минем на тях и ни обясняват че 5 долара за литър би ли цена близка до подарък и в името на екологията били готови да я плащат! А питате ли какво ще стане цената на олиото по магазините, когато търсенето му за горива се повиши? А колко площи трябват за отглеждане?