IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Българи крадат олио от ресторанти за направа на биогорива

Заловена е банда във Франция, доставяла отпадъчни продукти в Нидерландия

Престъпни организации, в които има и българско участие, са осъзнали развитието на биогоривата за автомобили и високата им цена и вече са започнали кражби на суровини за производството на такива горива.

 

Крадци на олио за пържене

 

Според информация на Francetvinfo в Льо-Сен-Дени - комуна в департамента Ер и Лоар в Северна Франция, жандармеристите са открили 26 000 литра отработено масло в хангар и по този начин започват да разследват трафика.

Маслото е било откраднато от заведения за бързо хранене в региона от мъже с български произход, включително от подземни резервоари в McDonald’s, след което е транспортирано до Нидерландия, където е преобразувано в биогориво с помощта на белгийска компания.

Всичко започна в края на януари, когато жандармериите са уведомени за поредица от кражби на използвано масло за пържене и контейнери, специфични за дейността по рециклиране. В Сен Пиер де Кор са арестувани двама българи на 20 и 39 години, които са източвали посред нощ резервоари на McDonald’s.

 

Олио за пържене

 

Много бързо е направена връзка с други кражби от същия вид няколко дни по-рано в четири ресторанта в Ендре и Лоар. Двамата се представят за служители на фирма, отговаряща за оползотворяване на използвано олио за пържене. Те са арестувани през февруари, но следователите разбират, че зад тях потенциално се крие мрежа, като се има предвид повтаряемостта на този тип кражби.

За три месеца са извършени повече от 52 кражби в заведения за бързо хранене, обяснява националната жандармерия в прессъобщение. Разследванията разкриват престъпна структура, която е имала помещение за съхранение в Льо-Сен-Дени, където повече от дузина камиони идват всеки ден, за да доставят 200-литрови бидони.

 

Биодизел

 

Откраднати са общо 385 тона олио, а щетите се оценяват на над 460 000 евро. По разследването са повдигнати четири обвинителни акта, има трима задържани, но не се съобщават подробности.

Някога считано за отпадък, олиото за пържене се превръща в ново черно злато. В буквалния смисъл на думата, тъй като прави възможно неговото използване за биогорива като HVO100. Автомобилите, оборудвани със стари дизелови двигатели, могат да работят с това гориво - чисто или разредено, през зимата, тъй като замръзва при ниски температури.

 

биогориво

 

През 2008 г. тон отработено олио се продава по 150 евро. През 2023 г. вече се търгува около 1000 евро, а дори и пик от 2000 дори е регистриран през тази година според данни на специлизирана фирма. И в резултат на това са се увеличили кражбите. Съобщава се, че нито един регион на Франция не е пощаден от този нов феномен.

Кражбите на отработено олио са улеснени от лесния достъп до използвани растителни масла. Резервоарите, които чакат да бъдат иззети от занимаващи се специално с такъв бизнес компании, обикновено се съхраняват на места с много ниска защита. А и наказанията за подобно престъпление са по-малки в сравнение с други подобни.

 

 

0 от 500
  • #16
    5 rate up comment 1 rate down comment
    До 16 ( преди 10 месеца )
    Пак се почнаха лични обиди вместо някакви цифри за които те питам. Защото дори не се усещаш че трябва да вземем под аренда площта на гърция, защото само площта на българия няма да ни стигне само за производството на биоетанол за всички автомобили, дори да изселимм населението някъде под наем в чужда държава, за да има площ за засяване. Точно затова вярвате вярвате ВЯРВАТЕ в сектантски глупости И ГИ ПОВТАРЯТЕ КАТО МАНТРА, без да вниквате колко е невъзможно това.
  • #15
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Абе долен ( преди 10 месеца )
    Фотоволтаичната централа на този декар ще струва 200 000 лв. По 6 700 лв на година за изминаване на 1 милион и 300 хиляди километра. Тоест по 50 стотинки на 100 км себестойност на тока. Как точно си представяш такава себестойност на ток от атомна централа? Дори да ти подарят тока от атомната централа, само преносът на енергията ще ти струва 2 лв на 100 км по днешни цени. Тези 6700 лв годишно, ще стигнат ли само за заплати за обработката на декарите? Май не излиза сметката с горивата?
  • #14
    3 rate up comment 4 rate down comment
    до долния ( преди 10 месеца )
    Поне ги засявам с нещо а не правя почвена ерозия с панелчетата бе смешен клушар
  • #13
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Абе долен ( преди 10 месеца )
    От какво се произвежда етанол? Колко литра от декар и колко километра годишно можеш да изминеш с тези литри? Можеш ли да гониш ефективността на един декар фотоволтаици - 1,3 милиона километра годишно в продължение на 30 години с едно единствено "засаждане" и почти никаква грижа за тези 30 години? 40 милиона километра! Колко декара продукция трябва да засееш за гориво за изминаване на 1,3 милиона километра и колко литра от тях ще бъдат изгорени само за обработка на тези декари?
  • #12
    1 rate up comment 4 rate down comment
    до по-долния ( преди 10 месеца )
    Биогориво да но етанол и Форд са го направили етанолов хибрид продава се на Запад.а не дизеловото недоразумение а синтетичните горива са пак немско недоразумение но ти очевидно между етанол и синтетично гориво разлика не правиш *** си затова е разбираемо.
  • #11
    3 rate up comment 3 rate down comment
    до долния ( преди 10 месеца )
    Фотоволтаика е баклюк да прав си виж че бъдещето е на Аец съм съгласен
  • #10
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Абе долен ( преди 10 месеца )
    Ти беше този който говори за преминаване към бил горива и синтетични горива за спасяване на ДВГ, не помниш ли? Ти се опитваше да ни убедиш как е много по-логично да засеем слънчоглед на един декар черноземна почва, за да произведем 120 литра био гориво, с което е един автомобил да мине 2000 км с два резервоара, вместо да се "засадят" фотоволтаици върху един декар асфалтиран паркинг, който годишно да произвежда по 13 000 км пробег на 100 автомобила, общо 1,3 милиона километра годишно без грижи.
  • #9
    2 rate up comment 3 rate down comment
    д о 7 ( преди 10 месеца )
    А *** защо да карам с биодизел като мога да карам с биоетанол което е 100 пъти по добро
  • #8
    1 rate up comment 3 rate down comment
    До 4Просто ми доказа ( преди 10 месеца )
    Просто ми доказа, че отново казваш че такова животно нема за нещо, което всички останали знаят, че съществува. Приказвай си, не ми пречиш!Междувременно ето ти първия ми попаднал линк от стотици които следват като резултати след търсене в google: https://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?f=24&t=182287&start=90
  • #7
    6 rate up comment 1 rate down comment
    До 4 ( преди 10 месеца )
    Много "компетентност" струи от напоителната ти лекция.Правиш ли разлика между олио и биодизел от преработено олио?