IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Франция разреши зареждането на автомобили с олио за пържене

Използването на отпадъчно растително масло обаче е ограничено и не е за частни лица

Франция разреши използването на отпадъчно олио след готвене като алтернатива на автомобилното гориво. Съответният законопроект беше одобрен от Сената, горната камара на парламента на страната, съобщава телевизионният канал BMFTV.

 

1dc235ec-89266380683bf200e0ff0bd6fcb4e0b9

 

Въпреки подкрепата на правителството за тази инициатива, използването на олио за дълбоко пържене е ограничено. Само търговски организации, които имат собствен автопарк и зареждат гориво в партньорски бензиностанции, могат да зареждат с такова гориво. Тоест на частни лица е забранено да зареждат с гориво от преработено масло.

Въпреки това, с успешното развитие на тази технология, програмата може да се разшири. Но биогоривото от растително масло едва ли ще се превърне в екологична алтернатива на дизела и ще помогне за запълване на неговия дефицит.

 

637de956685e5_gene-gallin-9rbbxl32haw-unsplash

 

Според еколозите от 10 литра отработено масло могат да се получат 8 литра гориво – „правилно декантирано и филтрирано“. В допълнение, при използване на отработено масло ще се отделят 90% по-малко парникови газове, отколкото при изгаряне на конвенционален дизел. Тази алтернатива обаче струва много по-малко от изкопаемите горива.

Заслужава да се отбележи, че този законопроект, автор на местната Зелена партия, беше приет за първи път от френското Национално събрание на първо четене през юли тази година. След това обаче започнаха трудности с документа, тъй като той не намери подкрепа в лицето на сенаторите. Сега позицията се промени драматично поради факта, че нивата на замърсяване от транспорта са „все още твърде високи“.

 

 

0 от 500