IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Еко активисти атакуваха с брашно уникално BMW M1

Автомобилът е участвал на Льо Ман и е изрисуван от художника Анди Уорхол

Уникален автомобил BMW M1 бе атакуван от еко активисти в музей в Милано, където бе изложена колата. Няколко души заляха арт колата с около 8 кг брашно, легнаха на пода и предизвикаха сцени, които заснеха на видео и разпространиха в социалните мрежи, информира Аutoevolution.

 

eco-activists-attack-andy-warhols-one-off-bmw-m1-with-18lbs-of-flour_10

 

Въпросният BMW M1 е уникален с това, че е четвъртият BMW Art Car, но единственият арт автомобил, изрисуван от американския художник Анди Уорхол, водещ представител на течението поп арт, както и първият, на който боята е нанесена директно върху каросерията.

Самата кола е ценна част от автомобилната история, дори и без боята на Уорхол към нея, защото се състезава на Льо Ман през 1979 г., заемайки шесто място в генералното класиране и второ в класа си. Същата година BMW се свързва с Уорхол да сътвори „художествена“ кола, така че М1 с 470 к.с. е изтеглен от състезания и изпратен при него.

 

eco-activists-attack-andy-warhols-one-off-bmw-m1-with-18lbs-of-flour_8

 

Художникът, който никога не е имал шофьорска книжка, но е ценял дълбоко изкуството на производството на автомобили, бил толкова вдъхновен от колата, че му отнело само 30 минути, за да я изрисува. Резултатът е червено, жълто и тюркоазено произведение на поп изкуството, което изглежда сякаш все още е мокро, като цветовете се размиват и преливат един в друг, създавайки впечатление за скорост, дори когато не се движи. Оттогава BMW M1 Art Car е излаган в музеи по целия свят.

Тази акция на еко активистите е поредната такава срещу автомобили и произведения на изкусквото. Последният инцидент бе на автомобилното изложение в Париж, където членове на Extinction Rebellion се „залепиха“ за Ferrari и изляха черна течност, за която се смята, че е масло или боя. Преди това други активисти направиха акция срещу Porsche във Волфсбург, Германия.

 

eco-activists-attack-andy-warhols-one-off-bmw-m1-with-18lbs-of-flour_6

 

Според Аutoevolution през последните няколко месеца сме свидетели на увеличаване на броя на тези атаки. Екоактивистите се превърнаха в екотерористи, насочвайки се към известни и безценни произведения на изкуството в музеи с неща като консервирана супа, олио и дори фекални вещества, за да привлекат вниманието върху неотложни проблеми, свързани с изменението на климата. Но самите произведения на изкуството нямат нищо общо с изменението на климата, освен че могат да привлекат внимание с тяхното увреждане от хора, които се държат като разглезени деца без самоконтрол.

 

 

0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Уж защитници, а вместо да пазят рушат
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Пропов ( преди 1 година )
    Човек се ражда за да гради а не да руши. Тия са им обърнати полюсите и действията им са обратно на логиката. Объркани са и им трябва много много силен шоков импулс та да им завърти полюсите и да ги върне в правия път.
  • #4
    8 rate up comment 2 rate down comment
    даскала ( преди 1 година )
    Аз бих ги посипал с врящо олио за наказание тези ЕкоДебилии !!!
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Докторс ( преди 1 година )
    Точно пък музейните експонати най-много замърсяват .... Дето я ги запалят веднъж в годината я не. Винаги съм смятал екоактивисти за "малко" *** ама сега ми се потвърждава мнението
  • #2
    4 rate up comment 8 rate down comment
    СМОГ ( преди 1 година )
    Изобщо не трябваше да се стига дотук! Проучване в университета Хаселт в Белгия: Химикaли от мpъсен въздyх прeминават прeз плацeнтата и достигат до бeбето. За първи път черен въглерод е намерен от вътрешната страна на човешката плацента. Черният въглерод, който е отпаден и замърсяващ химикал, получаващ се при непълното изгаряне на изкопаеми горива, може да бъде открит от вътрешната страна на човешката плацента. Мръсният въздух води до 4,2 млн. случая на преждевременна смъpт годишно..
  • #1
    16 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Наркомани.