IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

"Зелените" обявиха война на всъдеходите

Първата им акция бе насочена срещу BMW, предстои протест във Франкфурт

Активисти на Грийнпийс обявиха война на автомобилните производители и първата им акция бе насочена срещу BMW. В германския пристанищен град Хамбург те блокираха разтоварването на две хиляди всъдехода на марката, които се внасят от завода на баварците в Спартанбърг, Южна Каролина. Заради ниското търсене в Германия, някои всъдеходи не се произвеждат в страната, а се внасят от САЩ, където се ползват с голям интерес и затова производството им е установено там.

Еколозите се обявяват против замърсяването, причинено от производството на големи и тежки превозни средства. На борда на кораба, натоварен със спортните всъдеходи, те провесиха транспаранти с надпис "Убийци на климата на борда", като със същите стикери украсиха и "вредните" автомобили.

Организацията критикува автомобилните компании, които произвеждат тежките и мощни автомобили в чужбина и ги внасят в Германия. "Тези коли са значително по-вредни за климата в сравнение с други поради голямото си тегло и мощните двигатели", отбелязват от Грийнпийс. Според полицията в екологичната демонстрация са участвали около 100 души.

Зелени протест

Модата по всъдеходите доведе до факта, че те изместват по-малко мощните и компактни автомобили, които нанасят по-малко вреда на околната среда. Според активистите на Грийнпийс, нарастващият брой всъдеходи е проблем за градовете. Поради размерите си, тези автомобили заемат повече обществено пространство от другите видове транспорт. Дори в хибридна или електрическа версия един голям автомобил крие риск за безопасността на други участници в движението: при сблъсък със SUV собственикът на седан или хечбек рискува 4 пъти повече да загине, отколкото при удар с "обикновена" кола. Рискът от загинали при сблъсък между пешеходци и джипове е два пъти по-висок, поради по-високото разположение на капака, казват зелени. Не е ясно обаче, откъде те взимат тези цифри.

Еколозите обявиха, че тази акция е първата от няколко поредни. Те предупредиха посетителите на Международното автомобилно изложение във Франкфурт (12-22 септември), че трябва да бъдат подготвени за факта, че достъпът до автосалона ще бъде затруднен особено през почивните дни - 14 и 15 септември.

0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    пропов ( преди 4 години )
    Е тия са пълни ***. Заще не атакуват властите, та да ги забранят тия коли. Кво им е виновен производителя. Той си отговаря на търсенето. Щом не е забранено нещо, търси се, предлага се. Аз също съм против тия 2 тона змейове на пътя. В градовете вече пространството не стига за детска количка, пък народа тръгнал с тия чудовища. Но всъщност към момента всеки има право на това, с някой изключения.
  • #6
    1 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    До номер 6А защо да го правят? Тука двама - трима умника по-разбират от милионите потребители, купили такъв автомобил. Предлага се, купува се точка. Били широки, Авентадора да не е тесен. Били тежки, ми всяка по-голяля луксозна нова кола е поне 1.5 тона. Да ги спрем. Навремето имах Типо, под тон, 136 кс., летеше. Сега заради масата са и два-три пъти по- мощни. Прогрес.
  • #5
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Макарон ( преди 4 години )
    Зеленишките, природозащитниците, животнозащитниците всичките са *** ***.
  • #4
    2 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Ми що не протестират срещу производителите на влекачи. Колко по еко е на валака?Ако се срещне СУВ с ТИР, кой печели? Забранете тировете.
  • #3
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    собствениците на малки градски и семени автомобили мислят същото и за собствениците на спорт и супер кари и си мечтаят ако им паднат едни пари и те да станат част от мейнстрийма
  • #2
    13 rate up comment 2 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Е няма как да имаш 'найсе литров двигател и да си "еко", просто няма как.Аз както и колегата по-долу също съм на мнение, че SUV-a е само мода без покритие.
  • #1
    17 rate up comment 5 rate down comment
    anon ( преди 4 години )
    SUVтата са най-голямата глупост на света. По-голямо е само за да уголемява егото на собственика си. Друга причина няма.