IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Екоактивисти поискаха забрана и на „24 часа на Льо Ман“

За целта е създадена нова организация, която прокарва идеята

Автомобилите продължават да са лесна мишена на различни активисти. Този път те са решили да издействат забрана на легендарното автомобилно състезание „24 часа на Льо Ман“, което се провежда всяка година.


24 часа на Льо Ман


За целта група граждани на градчето Льо Ман са създали организация, наречена „Stop 24 H”. Тази седмица нейни представители ще имат среща с кмета на града, на която ще изложат своите искания за забрана на надпреварата. И както става ясно от изявлението им, целта е подобряване на екологичната обстановка в региона.

„Да се карат автомобили на пълна скорост в продължение на 24 часа, когато трябва да се обърне внимание на нашето потреблението на гориво и на CO2 емисиите, е едно от най-очевидните неща, които трябва да спрем. Знаем, че 24-те часа са икономически мит, вкоренен в съзнанието ни. Ние се борим срещу моторизираните състезания в Сарт, които допринасят за масовото изчезване на живот и изменението на климата", се казва в изявлението на„Stop 24 H”.

Факт е, че всички организатори на моторни състезания трябва да ограничат въглеродния си отпечатък възможно най-много. Това важи особено за Формула 1 с нейните нови правила за двигатели, които ще влязат в сила от 2026 г. Идеята е най-елитният автомобилен спорт да бъде въглеродно неутрален от 2030 г. Същото се отнася и за „24 часа на Льо Ман“, чиито организатори вече обявиха, че легендарното състезание за издръжливост също ще бъде с нулеви вредни емисии в края на десетилетието.

Колкото до следващото изданието на надпреварата, което ще се проведе на 10 и 11 юни 2023 г., то много трудно то може да бъде забранено. Още повече, че тогава ще бъде отбелязана и 100-годишнината на състезанието.


0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    все НПО-лапачи, търсещи поредната НПО-хранилка. Прав е колегата , че е добре да им връчат по една лопата и да кОпат лозята и зеленчуковите градини, щот не вярвам да имаа поне един без личен автомобил в селцето Льо Ман.
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 5-ти ( преди 1 година )
    Ама че разбирач. Предложението за лопатите е всички зелени да отидат да копат и да не се използват дизелови комбайни и трактори на полето. Защото да се замърсява продукцията с изгорелите газове от техниката. Копат и са зелени. Тези дето се лепят и ала бала - мотичка и на полето и да докажат зелените си идеи. Аман от *** в тоя свят.
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    еко *** са много забавни социопати - като нещо не ги кефи се опитват всячески да го забранят, нормалните хора нещо като не ги кефи подминават
  • #5
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Бате-Бате ( преди 1 година )
    #2 Човек се изхранва с акъл. С лопатата ми правиш само ветър. Smart (не hard) work pays off. На български hard work значи хамалогия. С един трактор и комбайн вършиш повече работа от 150 работнички. Да оставиш гърнетата да пушат под носа ти 100 години, значи немаш акъл за 5 стинки! Льо Ман е само сцена. На човешката глупост.
  • #4
    5 rate up comment 2 rate down comment
    ... ( преди 1 година )
    тоя вид мрънкачи превърнаха "екология" в *** дума
  • #3
    6 rate up comment 7 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    "Зелени" малкоумници! Зелените се очертават на едно интелектуално ниво с терористите!... с което донякъде обиждаме ислямаджийските бомбаджии самоубийци...
  • #2
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    въпросните еко-терористи, е най добре да си намрят смислена работа. Ако ли не, по една лопа, ниви бол. Да видят как се изхранва човек. Аман от разлигавени недорасли тийнове за които най смисленото е да съкат по телефона или да постват снимки на простотията си. А по лошото е че има и такива, които им се "радват" ..
  • #1
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Нека позная еко активистите са платени от Германия защото немски производител няма шанс да спечели