IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW се завръща в „24 часа на Льо Ман“ през 2024 година

Баварците разкриха още подробности за състезателния M Hybrid V8

Германският производител BMW ще се завърне към състезанията от най-високо ниво през следващата година, като участва в северноамериканския шампионат IMSA WeatherTech SportsCar с новия си M Hybrid V8.


BMW M Hybrid V8


Това беше потвърдено от шефа на подразделението BMW M – Франк ван Мил, който зарадва феновете и с още една новина. А именно – баварците ще участват в световния шампионат за издръжливост (WEC) през 2024 г., който включва и най-престижното състезание от този вид - „24 часа на Льо Ман“.

За да отбележи съобщението за завръщането си във WEC, BMW разпространи нови изображение на болида M Hybrid V8, който завърши серия от тестове на пистата на „Далара“ в Италия. От компанията обаче обявиха, че предстои да се свърши още много работа до дебюта на автомобила в „24 часа на Дайтона“ през януари. Следващите изпитания са планирани за август, а след тях ще започна работа по настройките на колата за пистите в САЩ.


BMW M Hybrid V8


Болидът M Hybrid V8 ще се задвижва от нов двигател P66/3, който води началото си от първенството на Германия за туристически автомобили (DTM,) където атмосферния P66/1 беше използван през сезоните 2017 и 2018. 4,0-литровият агрегат е получил два турбокомпресора и може да се развърти до 8200 об/мин, като генерира 640 к.с. и 650 Нм. Този двигател може да се счита за духовен наследник на V12 LMR, който триумфира в „Льо Ман“ през 1999 г.

Машината на BMW в клас LMDh ще бъде изправена пред ожесточена конкуренция в състезанията за издръжливост, тъй като ще се изправи срещу Porsche 963, Acura ARX-06 и Cadillac Grand Touring Prototype Hypercar.


Още снимки на болида на баварците - вижте в галерията:


Снимки: BMW

0 от 500