IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Cadillac се завръща с кола за „Льо Ман“

Project GTP Hypercar получава хибридно задвижване и елементи от серийни модели

Американският производител Cadillac разкри новия си прототип на състезателна кола, която ще участва в Световния шампионат за издръжливост на FIA през 2023 г., както и в американските сериите IMSA. Завръщането на марката стана след прекъсване, продължило повече от 20-години.


Cadillac Project GTP Hypercar LMDh Race Car


Хиперколата Project GTP е разработена от дизайнерското студио и от спортното подразделение на на Cadillac, които са получили помощ от специалистите от Dallara. Тази компания участва активно в разработването на състезателни коли, които да могат да се състезават и в двата вече споменатите шампионата за издръжливост.

Прототипът на състезателен автомобил ще бъде оборудван с хибридна задвижващата система, която ще бъде идентична с тази на останалите коли от клас LMDh. В случая тя ще получи изцяло нов 5,5-литров V8 двигател DOHC. Той ще бъде с някаква форма на принудителна индукция, но американците засега не разкриват подробности.


Cadillac Project GTP Hypercar LMDh Race Car


Дебютът на хиперколата на Cadillac GTP Hypercar ще бъде в състезанието „24 часа на Дайтона“ през януари 2023 г., а тестовете ще стартират през лятото. От компанията уточняват, че развитието на състезателния автомобил продължава, а на снимките се вижда, че той е получил и някои детайли от „гражданските“ автомобили на марката и най-вече на електромобила Lyriq.

Cadillac ще има доста сериозни конкуренти в клас LMDh. Сред тях са Lamborghini и BMW, като баварците вече показаха автомобила си, наречен M Hybrid V8 LMDh. За него също липсват подробности, като е известно само, че V8 моторът е с двойно турбо и хибридна технология, отговаряща на изискванията в класа.


Още снимки на хипелколата на Cadillac - вижте в галерията:

Друг голям производител – Audi, също доскоро планираше да направи автомобил от клас LMDh, но проектът е поставен на пауза. А обяснението е, че капацитетът на германската компания се използва за други цели, които са по-разумни към момента.

Снимки: Cadillac

0 от 500