IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Непознати испанци обещават автомобил от растителни материали

Компанията Liux обяви разработката на кросоувъра Animal в два варианта (ВИДЕО)

Непознатата поне досега испанска стартъп компания Liux влезе в заглавията на местните медии с обявяването на разработването на нов електрически автомобил, който ще се казва Animal (в превод животно). Още по-интересното е, че основна характеристика на кросоувъра ще бъде широкото използването на растителни и рециклирани материали в дизайна. Liux планира също така да използва широко 3D печат в производството.

 

Liux-Animal-1c

 

Liux е търговска марка на компанията Natural Movement, която е основана през месец март миналата година от младите испански предприемачи Антонио Еспиноса и Дейвид Санчо. За емблема са избрани три черни точки. Компанията иска да произвежда екологично чисти електрически превозни средства и не разчита на рециклируеми материали (рециклирана пластмаса, стари риболовни мрежи, използвани гуми и др.), въпреки че ще има и такива, а основно на материали, доставяни от самата природа.

Естествени смоли, растителни влакна, дърво, биополимери, биокомпозити и 3D принтиране – това е кратка рецепта за направата на електрическа кола Animal. Плановете са Animal да бъде от 90% екологични и рециклирани материали, останалите 10% са стомана и други „конвенционални“ ресурси. Също така се посочва, че дизайнът на Animal ще има приблизително 25% по-малко части от на другите коли, а производството ще изисква приблизително 75% по-малко енергия от това на „обикновен автомобил“.

 

Liux-Animal-8

 

В сърцето на Liux Animal е платформа със сменяема модулна батерия в пода. Предно окачване - тип McPherson, задно - многораменно. Електрическият мотор BorgWarner е монтиран на задната ос и задвижва задните колела. Силовата структура на тялото е направена от органичен аналог на въглеродни влакна, няма централни колони, а задните врати се отварят срещу движението (т.нар. „самоубийствени врати“).

Стъклата на вратите са без рамки, пропорциите са доста динамични, в задната част леко приличат на британския Aston Martin DBX и китайския Avatr 11. Конструкторите не дават общите размери на Liux Animal, но испански медии пишат, че дължината ще е 4,95 м. Тегло не трябва да надвишава 1700 кг. Салонът е 5-местен, тапициран с екологично чисти материали. Предният панел няма физически клавиши, а цялата централна конзола е заета от голям мултимедиен таблет с неправилна форма.



Liux Animal ще се предлага в две версии - Habitat и Wild. Първата ще струва от 39 000 евро, моторът ще осигурява мощност 190 к.с., а максималната скорост ще бъде 180 км/ч. За Animal Wild началната цена ще е 45 000 евро, версията ще има спортно окачване, подобрени спирачки, специален декор и уникален „животински“ режим (режим на звяр). Пиковата мощност на тази версия е 237 к.с., ускорението до 100 км/ч е за около 5 секунди, а максималната скорост - 200 км/ч.

Въпреки че остава неясно откъде компанията ще доставя своите батерийни клетки, тя твърди, че ще използва 800-волтова батерия от четири сменяеми модула, съчетани в композитни кутии. А по-ниската цена на едната версия включва само два модула, които осигуряват пробег от 300 км с едно зареждане по WLTP цикъл. За два допълнителни модула ще се доплаща 9000 евро и тогава пробегът става 600 км. Компанията обещава да изпрати първите готови коли на клиентите през първото тримесечие на 2024 г., като засега няма информация къде ще се сглобяват.


Още снимки на Animal - вижте в галерията:

 

0 от 500