IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хиляди електрически автомобили са оставени да ръждясват в Китай

Колите са BYD от моделната 2021-ва година и се подозира финансова пирамида (ВИДЕО)

Хиляди електрически превозни средства са изоставени в Китай на претъпкани паркинги, където не се използват и на практика ръждясват. А иронията е, че това са нови автомобили BYD от моделна година 2021-ва и за тях местни жители информират, че имат малък пробег.

 

china-изоставени коли-1

 

За скандалната история разказва в YouTube южноафриканецът Уинстън Стерцел, който е живял в Китай повече от 10 години. Той разкрива съществуването на схема, при която колите се регистрират, за да се отчете рекорден брой продажби.

Форсирането на „зелената“ енергийна революция води до икономически аномалии, като изображенията на тези превозни средства се свързват със „Схемата на Понци“. Това е термин, който се използва за илюстриране на незаконна финансова операция, в която се обещават високи печалби на потенциални инвеститори.

 

china-изоставени коли

 

Кръстена е на родения в Италия - Чарлз Понци, който в началото на 20-ти век убедил хиляди американци (през 1919 г.), че е възможно да им осигури 50% възвръщаемост на инвестициите в рамките на 45 дни, като използва вратичка в ценообразуването на международни пощенски купони и марки. Номерът бил, че нямало вратичка, а дивиденти се изплащали на вложителите от първата вълна от средства, събрани от новите клиенти. Тоест – финансова пирамида.

В случая Уинстън Стерцел споменава „Схемата на Понци“, при която компания за велосипеди под наем отчита рекордни заявки само, за да привлече инвестиции, но всъщност остава без дейност. По-късно бизнесът се срива, някои от управляващите схемата бягат с парите, а снимките на планини от велосипеди обикалят света.

 

 

 

 

Целта е двойна - за пропаганда в представянето на Китай в авангарда на „зелената“ енергия, но и за получаване на финансиране от инвеститори. Нещо подобно се предполага сега с „безкрайните полета“ с електрически автомобили.

BYD е от най-големите производители на електрически превозни средства не само в Китай. Миналата година компанията отчете повече от 1,85 млн. продадени електромобила глобално, като изпревари другия основен играч в сектора Tesla.

 

 

0 от 500
  • #5
    7 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не знам какво са няколко хиляди на фона на това, че тази година се очертава да доближат 3 милиона
  • #4
    4 rate up comment 9 rate down comment
    Алекс ( преди 1 година )
    Нищо им няма на колите.Няма да ръждасят.Дали ще стои на паркинга пред блока или на заводския,няма значение.
  • #3
    14 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тесла нали са същите измамници. Няма нещо за което да не са излъгали. Китайците поне са произвели нещо за разлика от Тесла дето само лъжат колкото да вземат парите от държавните субсидии и депозитите на хората и после нищо. Излъгаха за спортната кола, излъгаха за пикапа, излъгаха и за камиона. Убиха сума ти хора с "автопилота". и безброй пожари не се знае даже какви са щетите. Ама така е като има наивници ще има и тарикати.
  • #2
    10 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това са паркирани Тесли.
  • #1
    11 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Яко е да си еко!