IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китай вече е най-големият износител на автомобили в света

През първото тримесечие на 2023 г. местни компании са доставили 1,069 млн. коли на чужди пазари

Китай изпревари Япония и Германия и за първи път стана най-големият износител на автомобили в света, след като през първото тримесечие на тази година местни компании са доставили общо 1,069 милиона коли. На второ място е Япония с 1,047 милиона бройки, съобщи Carnewschina.

 

Китай става най-големият износител на автомобили

 

Освен това Китай продължава да увеличава обемите, като само през април още 376 хиляди автомобила са напуснали страната, което е месечно увеличение от 3,3% и годишно от 170% спрямо същия месец на 2022 г. според Китайската асоциация на производителите на автомобили.

По отношение на обема най-много китайски автомобили са влезли в Русия, САЩ, Мексико, Великобритания, Белгия, Япония, Австралия, Германия, Обединените арабски емирства и Южна Корея.

 

Китай става най-големият износител на автомобили-1

 

По континенти – в Африка китайски автомобили се изнасят главно в Египет и Южна Африка, в Азия това са Саудитска Арабия, Индия, Тайланд и Виетнам, както Русия и Великобритания в Европа, САЩ Мексико и Карибите в Северна Америка, Бразилия, Чили, Перу и Еквадор в Южна Америка.

Сред компаниите най-много изнасят Tesla China, SAIC, Chery, Geely, Great Wall Motors, Changan и BYD. В момента SAIC е най-големият китайски износител, като неговата марка MG допринася най-много за това представяне. На всеки три изнесени автомобила един е произведен от SAIC. Изненадващо е, че BYD се класира едва на 9-то място със само 58 000 бройки.

 

Китай става най-големият износител на автомобили-2

 

Годишният износ на превозни средства от Китай преди 2020-та се движеше около 1 милион единици за период от около 10 години. След това през 2021-ва китайският износ скочи до повече от 2 милиона единици, изпреварвайки Южна Корея, за да стане третият по големина износител на автомобили в света след Япония и Германия. През 2022 г. обемът на износа от Китай достигна нов връх от 3,11 милиона автомобила, като надмина Германия за първи път и стана вторият по големина.

Китайската асоциация на пътническите автомобили прогнозира, че местният износ ще достигне 4 милиона до края на тази година. Ако тази тенденция продължи, много вероятно е Китай да изпревари Япония и да стане най-големият износител на автомобили в света през 2023 г.

 

 

0 от 500
  • #25
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Яра ( преди 11 месеца )
    Браво на Китай. Експанзия на макс. Много народ - много коли.
  • #24
    0 rate up comment 2 rate down comment
    До 5 ( преди 11 месеца )
    Отвори си алибаба и ползвай търсачката, боли ли те сега - ами така е като си глупав сега се опитай да го продадеш РИното - ама балъци няма.
  • #23
    1 rate up comment 1 rate down comment
    здр ( преди 11 месеца )
    Китай вече е най-големият износител на автомобили в света - Еми Добър ден
  • #22
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Движение "Русоф ( преди 11 месеца )
    Ей сега идвам, че копейките отдавна свършиха
  • #21
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Америка за България ( преди 11 месеца )
    Мини да вземеш центовете, че свършват)))))
  • #20
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    няма лошо ! щом има търсене те предлагат . аз ( вече съм стар ) няма да си купя китайска кола , но пък това е тенденцията новите поколения ще ги търсят
  • #19
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Пфффф ( преди 11 месеца )
    И що пък дребнобритания и Европа?
  • #18
    10 rate up comment 4 rate down comment
    До 17 ( преди 11 месеца )
    Че тя вече е без Русия и основния ефект ако пишем по темата с колите е, че освен Германия, Франция и Британия вече и Италия и Испания имат по-голям автопазар от Русия който е по-близо до Полша а дори Словакия и Чехия имат по-голяма автоиндустрия
  • #17
    5 rate up comment 14 rate down comment
    край ( преди 11 месеца )
    Еввропа без Русия ще е място за туризъм с вехто население и красиви катедрали.
  • #16
    7 rate up comment 13 rate down comment
    До 15 ( преди 11 месеца )
    Има да чакаш с Китай и приятелите му Русия, Иран и С. Корея светът да стане по-добро и мирно място особено ако Китай опита да пороби Тайван и не сдържа бясното си куче С. Корея както изпусна другото което се наложи да бъде изритано от Киев и Харков..