IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla ще продава коли с нулева печалба

Според Илон Мъск компанията му може да печели достатъчно само от технологии

Постоянно променящите се цени на автомобилите на Tesla в последно време озадачиха както анализатори, така и инвеститори, като мнозина се чудеха колко големи са печалбите на компанията. Точните цифри са известни на малцина, а производителят е готов да отиде по-далеч от намаляване на цените, става ясно от изявление на главния изпълнителен директор Илон Мъск.


Tesla


В отчета за приходите на Tesla за първото тримесечие на годината Мъск заяви, че компанията му е готова да пожертва печалби, за да увеличи обемите в краткосрочен план. И по този начин потвърждава ангажимента на автомобилния производител да намали цените. Според милиардера именно сега е моментът за увеличение на продажбите, като печалбата остава на заден план.

Инвеститори и анализатори зададоха на Мъск повече от половин дузина въпроси относно намаленията на цените на Tesla, след като компанията направи това 6 пъти от началото на годината. И един от въпросите накара нейният ръководител да направи стряскащо признание.

„Tesla е в уникално силна стратегическа позиция, защото ние сме единствените, които правят автомобили, които технически можем да продадем с нулева печалба в момента и след време да получим огромни приходи от продажба на технологии за автономно движение. Няма друг производител, който може да направи това“, отговори Мъск.

Милиардерът допълни, че е по-добре сега Tesla да произвежда и доставя голям брой превозни средства с ниски маржове и впоследствие да печели пари, като продава технологии за вече реализираните автомобили на пазара.


0 от 500
  • #1
    8 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Прав е г-н Мъск и китайските copy-paste-ри ще го последват. Ако този модел сработи (а аз съм убеден че ще сработи щото всеки иска да плати по-малко за кола), германският премиум на премиума (а и не само той) ще изтече в канала.