IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche и Ferrari стоят зад отлагането на забраната на ДВГ

Германски политик беше обвинен във връзки с водещ производител на спортни коли

В средата на февруари Европейският съюз одобри закон, който трябваше ефективно да забрани продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035 г. По това време нещата изглеждаха решени, но се оказва, че готвената забрана може и да не влезе в сила, като частична вина за това имат два от водещите производители на спортни автомобили в Европа.


Porsche


Благодарение на своя огромен инженерен опит, натрупан през годините, Porsche и Ferrari решиха да инвестират сериозно в бъдещето на синтетичните горива (eFuels). Неговите привърженици твърдят, че тази технология може да бъде спасението на двигателите с вътрешно горене. Когато се произвеждат с помощта на зелено електричество, синтетичните гориво замърсяват много по-малко от изкопаемите и те вече се използват в състезателни серии по целия свят като средство за намаляване на въздействието им върху околната среда.

Тази технология може да помогне на производителите на суперколи да осигурят бъдещето на своите двигатели с вътрешно горене. От Ferrari вече обявиха, че ще инвестират именно в технологии за намаляване на емисиите, които предвиждат продължаване на използването на конвенционално задвижване. В същото време Porsche продължава да разширява производството на синтетично гориво в завода си в Чили.

Двата производителя имат сериозно лоби сред полиците в Италия и Германия, които заедно с Полша са категорично срещу пълната забрана на използване на ДВГ в нови автомобили в Европа след 2035 г. Решението за нейното влизане в сила трябваше да бъде гласувано в Съвета на ЕС днес (7 март), но беше отложено във времето.

В самите държави, които настояват за включване на електронните горива в законодателството на ЕС, също текат спорове и съответно се стига до скандали. Оказва се, че лидерът на FDP (едва от трите партии в коалиционното правителство на Германия) – Кристиан Линднер, е изпращал съобщения до изпълнителния директор на Porsche – Оливер Блуме, като това е станало именно по време на официалните преговори с правителството.

От партията обаче твърдят, че производителите на автомобили трябва да могат да изследват всички технологии, които намаляват емисиите. И затова ще продължат активно да подкрепят това становище и пред Съвета на ЕС.


0 от 500
  • #34
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До 31 ( преди 1 година )
    Изравнят се само в твоята коха електрическа глава.Електромобилите са два пъти по скъпи от една бензинка.
  • #33
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Абаджиев ( преди 1 година )
    Коли с двг ще има, ще останат без значение на кой какво му харесва. Ще има и електрички. По важното е да си живеем живота, без да се впрягаме в подобни спорове. Утре когато започнат да падат ядрени бомби тук и там всеки може да си вземе само един бял чаршаф ( не електрически)
  • #32
    1 rate up comment 3 rate down comment
    До 31 ( преди 1 година )
    Надежда тука всяка остави. Играта вече мина на друго ниво и политиците нищо не определят. Електромобилите вече започнаха да се изравняват по цени с автомобилите с ДВГ и ситуацията е необратима. Всяко залитане към синтетични горива, водород и хибриди само ще удължи агонията на заблудените, които още се движат по инерция губейки скорост. Китайците даже и Тесла вече преминаха през етапа на големите инвестиции в електромобили и вече започват да берат плодовете, а заблудените даже не са почнали.
  • #31
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Stambingo ( преди 1 година )
    Евалата на Ферари и Порше единствените достойни защитници на европейското автомобилостроене! Сигурен съм че синтетичните горива е ключът към бъдещето, а г-н Мъск и всичките китайски производители ще глътнат вода в опитите си да лобират сред *** зелени депутати и не само от ЕП. Има надежда!
  • #30
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А д в г след време ще е екзотично нещо независимо дали ги забраняват или не. Парните автомобили не са ги забранили, нали? Но както виждаш са екзотика. Въпреки това можеш да ги притежаваш и да си ги караш по улиците на градовете, както прави Джей Лено. Самият аз харесвам парните автомобили, защото и те заедно с недостатъците си, имат и доста предимства пред ДВГ. Например имат огромен въртящ момент, който е по-голям и от на Бугати veyron и затова нямат нужда от скоростна кутия но вдигат 200 км/ч
  • #29
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До Влади ( преди 1 година )
    Смяташ ли че е нормално да позволят на конете с или без каруци да се разхождат пътищата в градовете и дори тротоарите и да се изхождат където пожелаят, защото това било ограничение на собствениците им и лишаване от правото им на избор на превозно средство? Разбрах че много "харесваш" гeйове. Смяташ ли, че ако се опъват точно пред входната ти врата докато се прибираш с детето, упражняват свободата си на избор и никой няма право да им забранява каквото и да било? Защо смяташ че забраните са лоши?
  • #28
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Владислав ( преди 1 година )
    До:24А аз обяснявам, че да ми е наложено да трябва да закарам сина си да язди кон или да кара кола с ДВГ като нещо екзотично, на точно обособени места или време. Забрани вече има за използването на ДВГ под определена категория Евро, а също предполагам, че знаеш за обмислянето на нова категория която умишлено е измислена никой ДВГ да не може да покрие. Проблема ми е свързан с ограниченията. Разбирам, че си фен на новите технологии, но това което обяснявам е, че нищо крайно не е хубаво.
  • #27
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До Влади ( преди 1 година )
    А между другото знаеш ли от какво пострада миналата година Джей Лено? Беше се обгорил докато си пали парния автомобил, произведен преди повече от век. Ако той днес може да повози внуците си на парен автомобил, защо смяташ, че ако имаш доброто желание няма да можеш да возиш своите внуци на бензинов автомобил и те няма да имат избор?
  • #26
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До 24 ( преди 1 година )
    Да си чул нещо за забрана за КАРАНЕ на автомобили с ДВГ след 2035 година? Тоест нямат как да получиш адекватен отговор на неадекватен въпрос. Просто е невъзможно да ти отговоря на него. Това е като да ме питаш ако срещна след 30 години Чарли Чаплин какво ще му кажа. Ами не няма да го срещна за да си тормозя мозъка за отговор.
  • #25
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До Влади ( преди 1 година )
    Чети с разбиране. Хубаво ще изкараш автомобила да покара, ако въобще караш автомобил с двг след толкова години въпреки че никой няма да ти е забранил. Най-много да ти забранят да го караш в центъра на града. Но как ще изкараш коня за да го повозиш? Очевидно е че говоря да го заведеш в някоя конна база или на някоя писта да наемете автомобил да покара и да му мине мерака. Никой не те кара да му купуваш кон или каруца и надали това ще ежедневният му ИЗБОР. За един уикенд може би, но не е сигурно.