IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Синтетичните горива обезсмислят електромобилите

Те могат да се използват веднага, но все още са твърде скъпи

Много държави работят върху т.нар. алтернативни горива, но към момента ЕС предпочита да разчита само на електрически превозни средства. Защитата на климата със сиснеттични горива обаче също е вариант и би била възможна за всички двигатели с вътрешно горене, без каквато и да е преработка на колите с ДВГ. Основният проблем е високата цена.


синтетично гориво


Емисиите на CO2 трябва да бъдат намалени. Това е кредото на германската и европейската климатична политика. Но докато политиците все още залагат на електрически автомобили и по този начин на промяна на системата, която ще отнеме десетилетия, има по-бързо решение с неутрални по отношение на климата горива, с които поне част от съществуващия автопарк може да работи практически неутрално по отношение на CO2. 

На пресконференция в Берлин компанията за гориво P1 обяви, че ще отвори пункт за зареждане със синтетично гориво преди края на тази година. Така Федералното правителство може незабавно да постигне неутрално отношение към климата, зареждайки основно камионите, които се движат в Германия.

Точното местоположение предстои да бъде определено, тъй като компанията иска да предложи на федералното правителство да намери пункт за гориво, който е особено удобно разположен за трафика от камиони. След това тежкотоварният и високопроизводителен автомобилен парк на държавните органи може да се зарежда оттам по неутрален за климата начин, вместо да се захранва с изкопаеми горива.

Обширните тестове показват, че практически всички съществуващи превозни средства с бензинови двигатели могат да работят със синтетичното гориво, наречено P1 Eco 100 Pro, без никаква подготовка или модификации. Теоретично е възможно и да се произведе синтетично гориво за дизелови двигатели.

„Елиминирайте изкопаемите горива“

„Не става въпрос да направим изкопаемите горива по-екологични, а да ги елиминираме“, казва Бенджамин Куйт, отговарящ за продажбите и партньорствата в P1. Милиони литри синтетично гориво вече са на разположение и сегашната цена от 5 до 6 евро на литър трябва да падне много бързо. За това могат да помогнат и правителствата, като намалят съответният данък върху неизкопаемите горива в сравнение с изкопаемите и така чената му може да достигне  до около 3.50 евро на литър.

Развитието на мрежата от бензиностанции се осъществява с партньора Sprint Tank. Доставка на наистина пазарни цени би била възможна, разбира се, само ако световните петролни гиганти навлязат в бизнеса с климатични горива в голям мащаб и започнат да произвеждат необходимите количества. Само Германия се нуждае всяка година от 15 милиона тона бензин за автомобили и още 30 милиона тона дизел за автомобили и особено за камиони.

Експертът по двигатели професор Томас Кох от KIT Karlsruhe, който от години изследва синтетичните горива и призовава за широкото им използване, вижда значителен потенциал за новото гориво. До 2035 г. ще бъде възможно да се покрият нуждите на Германия от синтетични горива, но при условие че политиците насърчават технологията в дългосрочен план.

Опитът, натрупан в Берлин, може да се използва на европейско ниво през 2026 г. Защото тогава, както е предвидено, синтетичните горива трябва да бъдат преоценени. Това също ще бъде интересно за Германия по-специално, тъй като енергийната политика за постепенното спиране на ядрената енергия ще означава, че повече въглища ще трябва отново да се преобразуват в електричество през следващите години - със съответните отрицателни ефекти върху истинският баланс на емисиите.


0 от 500
  • #89
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    До 87 - Приемаме ги и продължаваме. През 19 век на всички е било ясно, че въглищата, позлвани з апроизводство и отопление са били мръсни и опасни, но каква е била алтернативата? Деиндустриализация? Хората ако си мислят, че дядовците ми са живели по 100 години преди 19 век, ох леле каква изненада имам ...
  • #88
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Ако може да ги правиш за под левче литъра и тоя литър да отделя поне 3.5-4 квч мощ, да.
  • #87
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Петела ( преди 1 година )
    Докато се произведе синтетичното гориво,какво правим с емисиите от производствения процес?
  • #86
    5 rate up comment 4 rate down comment
    ал ( преди 1 година )
    Когато света мине на електрички - коли ще карат само богатите. Най-богатите.
  • #85
    13 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Електромотора е измислен даже преди ДВГто така, че е даже още по-стара технология ;-) А в началото на 20 век е имало доста ел. коли по пътищата, но по-новата технология ДВГ с предимствата си, ги умъртвява бързо.
  • #84
    9 rate up comment 3 rate down comment
    младен ( преди 1 година )
    "...сегашната цена от 5 до 6 евро на литър трябва да падне много бързо. За това могат да помогнат и правителствата, като намалят съответният данък върху неизкопаемите горива в сравнение с изкопаемите и така чената му може да достигне до около 3.50 евро на литър."Чудесна цена. Ептен изтрещехте, ама ептен.
  • #83
    21 rate up comment 2 rate down comment
    Котки ( преди 1 година )
    Четем си новините на телефона който може да прави всичко и ги коментираме с целия свят, обаче колите ни ги задвижва леко модифицирана версия на двигател измислен преди 1 век. Тва хората сме интересна работа.
  • #82
    6 rate up comment 13 rate down comment
    До 64 ( преди 1 година )
    Толкова не бях се смял. Напънал си се, за да излезе, че има някакъв акъл в главата, но пак не се е получило. И не е нужно да си инженер, за да се сетиш, че ако един възел е капсулован, то явно се смята за безпроблемен, както е ел. моторът. Хайде капсуловай си ДВГ-то да те видя как ще го поддържаш и ремонтираш на всеки 10 000 км :D Ел. моторът евентуално може да изгори и ли постоянните магнити да изгубят свойства от прегряване, но това е само ако го е сметнал някой профан. За лагерите писахме
  • #81
    18 rate up comment 6 rate down comment
    бъчваря ( преди 1 година )
    Всъщност, има и теории за озонова дупка, предизвикана по естествен път от метан. Едностранно се развива теорията за СО2. като основен виновник.По-лошото е, че за това се обвинява човешката дейност. Вярно е, че има концентрирани отровни газове на определени места, но СО2 в никакъв случай не е отровен и не е най-вредния газ, особено за човека. Да, всеки концентриран газ е опасен, включително кислород, довел до летален край много хора по време на ковид истерията.
  • #80
    13 rate up comment 19 rate down comment
    бъчваря ( преди 1 година )
    Екологичните проблеми на света могат да бъдат решени много бързо и лесно с Посейдон. Е, малко ядрена зима ще има, но след това мир и тишина :)