IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Решението за забрана на ДВГ в Европа се отлага

Планираното за 7 март гласуване пропадна, след като 3 държави се оказаха против

Окончателното гласуване на Съвета на ЕС за спиране на продажбата на бензинови и дизелови автомобили в Европа няма да се проведе на 7 март, както беше планирано. Както е известно, 4 държави, в това число и България, не са съгласни и са готови да направят „блокиращо мнозинство“, което да попречи на приемането на ограниченията.


ДВГ


Основна роля в случая играе недоверието на Германия към електрическите автомобили, като управляващите страната смятат, че възобновяемите синтетични горива (eFuels) също трябва да намерят място в бъдещето на мобилността.

Освен Германия с „не“ ще гласуват Италия и Полша, докато засега позицията на България е „въздържал се“. Затова и решението е отложено за поетапно намаляване на вредните емисии (CO2) беше отложено за по-късна дата, която обаче все още не е посочена.

Според информациите разговорите продължават, като властите в ЕС се опитват да намерят решение, което да удовлетворява всички. Явно е, че трябва да бъдат направени някои отстъпки, тъй като в противен случай забраната не може да стане факт, поне не и в близко бъдеще. Това призна и говорителят на Европейската комисия – Дана Спинат, която отвори вратата за възобновяемите горива.

„Преговаряме с някои държави относно опасенията, които се появиха наскоро. Трябва да разгледаме всички позиции, особено новите, за да преценим кой е най-добрият път, по който са поемем“, обясни Спинат.

Трябва също да се помни, че текстът, представен от Брюксел, не забранява нито една конкретна технология, нито налага продажбата само на електрически автомобили. В него е посочено единствено, че се изисква всички превозни средства, регистрирани от 2035 г. нататък, да намалят нивата на CO2 със 100% в сравнение с 2021 г.

Освен това, има предпазна клауза до 2026 г.,, която задължава Европейската комисия да преразгледа регулаторната марка и да я промени, ако в рамките на три години новите алтернативни горива са постигнали достатъчен технологичен напредък, за да намалят емисиите до нула.

Трябва също така да се отбележи, че мандатът на сегашната изпълнителна власт на ЕС ще приключи през 2024 г. И е напълно възможно новата комисия да бъде далеч по-отстъпчива през 2026 г., тъй като алтернативата е целият процес да започне отначало.


0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 7 rate down comment
    Смех ( преди 1 година )
    Хаха щяли да синтезират горива немците процес с отрицателен знак че койбще ги ползва кати цената ще е нагоре.Агам ясно пак субсидии и събиране от данъците на хората които могат да нямат дори и кола за да крепат немската индустрия.Ама то много станаха за финансиране ел колите хибридите бежанците Зеленски и тн.
  • #3
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 година )
    Съобщенията за смъртта на ДВГ са силно преувеличени.
  • #2
    5 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хаха. Подиграват се. Така или иначе производителите няма да произвеждат двигатели. Нека да няма забрана
  • #1
    16 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Фейк след Фейк, до оня ден ни заливаха със статии от рода : свърши се с двг, от 35-та няма да има двг, а сега се оказва че даже не се знае кога ще се гласува?!