IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Трите големи заблуди за забраната на двигателите с вътрешно горене

В решението на ЕС идеологията определено надделява над разума

Европейският парламент одобри предложението за забрана на продажбата на бензинови и дизелови двигатели от 2035 г. Остава последната стъпка за окончателното приемане на това решение - да бъде одобрено от Съвета към ЕС и ще влезе в сила. Така всички нови автомобили и микробуси, продавани в ЕС от 2035 г., ще трябва да бъдат с нулеви емисии.

 

Трите заблуди на забраната на двг-1

 

На фона на очертаното бъдеще на автомобилната индустрия възникват много въпроси, които засега нямат точни отговори. Например: При забраната на двигателите с вътрешно горене дали идеологията не надделява над разума, коментира германското издание Focus.

Налагането на това решение се основава на три грешки, с които ЕС маневрира в задънена улица. И което може да бъде скъпо за шофьорите, включително и тези на електрически автомобили. Около 28% от емисиите на CO2 в ЕС идват от трафика, което представлява 0,9% от общите глобални емисии. Автомобилите в ЕС не са решаващите за глобалните цели за емисиите, но въпреки това човек би могъл да получи това впечатление, ако проследи дискусиите за предполагаемата „кола убиец на климата“ през последните години.

 

Трите заблуди на забраната на двиг-2

 

Погрешно схващане 1 - електрическата кола е с нулеви емисии

Всъщност ЕС ограничава сегашното си внимание само до изпускателната тръба и следователно до локалните емисии. Но няма такова нещо като „кола с нулеви емисии“ и всъщност е нелепо, че производителите на автомобили все още имат право да рекламират електрическите си автомобили с този етикет.

Въпреки, че в науката има разногласия относно това как точно се изчислява CO2 за електромобилите, едно нещо е ясно - в зависимост от текущия микс от електроенергия, колата понякога се представя добре, а понякога изключително зле. Това не е аргумент срещу електрическите автомобили, но със сигурност е аргумент срещу забраната на двигателите с вътрешно горене, а също и срещу отхвърлянето на алтернативните горива от страна на ЕС.

 

Зареждане на автомобил-1

 

Погрешно схващане 2 - електрическата кола е желание на клиента

Както показа последното проучване на Allensbach за Германската академия за наука и технологии, мнозинството в страната е убедено, че електрическите задвижвания ще преобладават през следващите десет години, но само 22 процента смятат това за желателно. Казано по друг начин - само малцинството наистина иска електрическа кола сега или в близко бъдеще. Но се знае, че повече или по-малко това ще бъде наложено и на мнозинството. Политика, която поне не позволява алтернативи, може само да се срине грандиозно.

Позоваванията на повече и по-добри електромобили в бъдеще не са достатъчен аргумент, тъй като обещаваното намаление на цените на тези коли все още липсва. Дори много от тях напоследък станаха забележимо по-скъпи. Сривът в регистрациите на електромобили през януари, дори във водеща страна като Норвегия, показва, че концепцията все още е силно зависима от субсидиите и данъчните облекчения.

Забраната за двигатели с вътрешно горене значително ще увеличи натиска върху собствениците на електрически автомобили да споделят разходите за пътища, инфраструктура и станции за зареждане.

 

Слънчеви панели за гараж

 

Погрешно схващане 3 - електрическата кола осигурява повече енергийна независимост

Вашият собствен гараж със слънчеви панели на покрива, които зареждат вашия собствен електрически автомобил безплатно - това е възможно, но само за малка част от шофьорите. Поетапното премахване на двигателите с вътрешно горене, разбира се, ще намали зависимостта от доставчиците на петрол и гориво. Но човек заменя една зависимост с друга, защото Европа е почти „гола“, когато става въпрос за суровините, необходими за електрическата мобилност.

 

Зареждане на електромобил

 

Страната, която подобно на Русия, може да повлияе на електрическата мобилност в бъдеще, като завърти крана, е Китай. Повечето от суровините са концентрирани там. Тези, които не действат в интерес на Пекин, ще имат значителни проблеми при набирането на важни суровини от алтернативни места.

 

 

0 от 500
  • #79
    15 rate up comment 0 rate down comment
    Нормален човек ( преди 1 година )
    Европа съвсем изкуглокига. Чудя се как у нас още има прозападно настроени хора. Трябва или да си *** или побъркан, че да вярваш в запада. Освен, че вече на запад от Виена остаяат все по-малко бели хора, остават и все по-малко нормални. Скоро мъж, който спи с жени ще бъде определян за фашист или комунист. Заминали са отвсякъде. Същото е и за колите. То е ясно, че иде реч за пари, обаче електричките за нищо не стават. Лъжат глупаците с тях само. Дори и с теслата не може да се пътува спокойно.
  • #78
    20 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Мене вече ми писна от този ЕС. Всичко стана манджа с грозде. Осераха се отвсякъде
  • #77
    18 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    ....сякаш вече не мога да живея в този ЕС. Прекалено далече стигнаха, много простия в това управление има
  • #76
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Айде бе! ( преди 1 година )
    А къде я има онази "кръгова икономика", дори и в развитите страни? Енергия, евтина/безплатна (от природата) енергия е необходима за производство и рециклиране, но няма откъде (в огромни количества)!!! Или ще минем по схемата: " От трън та на глог, и то по-висок". А пък за природните катаклизми не берете толкова грижи - случвали се, и ще се случват. Земята ги е виждала и без да сме били на нея.
  • #75
    2 rate up comment 27 rate down comment
    Баварец ( преди 1 година )
    До #68: Спокоен бъди, ще, ще бъде!Писах някъде, но все пак, че тук в България сме главно Неандерталци, защото явно сме главно техни производн, a не на Хомо Сапиенс! Защо ли, защото ми омръзна да чета мрънкЯчи, които мрънкат, че им било скъпо, че как ще пусне кабел от 10-ти етаж, че го сърби г..за, че жена му е ....! Хора, утре децата ви няма да имат въздух, катаклизмите ще връхлитат един през друг. Пример: тези зверски земетресения са свързани с освобождаване на огромни пространства петрол.
  • #74
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Ами да ( преди 1 година )
    Най - после, някакво просветление! Ще става още по-ясно!
  • #73
    4 rate up comment 12 rate down comment
    До 69 ( преди 1 година )
    Между другото твоето мислене доближава това на талибаните и тяхната непоносимост към запада и съвестта. Не знам кои са войнолюбци - връхлитащите *** имащи хиляди танкове и стотици самолите и такива като теб които ги харесват или тези които дават на жертвата 150 западни танка и даже още обсъждат да дадат ли западни самолети щото знаят, че вожда на *** е луд и ако няма петорно превъзходство почва да плаши с ядрени оръжия, че толкова си могат диваците
  • #72
    8 rate up comment 22 rate down comment
    До 69 ( преди 1 година )
    Тези укрофашисти в голямата си част са повече хора от такива като теб и ако можеш да разбереш какво е фашизъм ще разбереш, че Русия е по-близо до него дори и самите руснаци да не могат да осъзнаят защото и те като теб знаят да повтарят само какво е казал несменяемите вожд и партия
  • #71
    2 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Пълно с неадекватни *** дето грам не могат да мислят и не са критични към себе си но са крайно критични, подигравателни и предсказват гибел за много по-разумни от тях хора благодарение на които България не е нещо като бедна руска или китайска провинция
  • #70
    16 rate up comment 5 rate down comment
    Jm2 ( преди 1 година )
    Анатема! Авторът на клада! Оспорва забраната на ДВГ??? Това са религиозни неща, как така изобщо ще ми изтъква рационални аргументи? Ние вярваме, че щастието ще настъпи когато унищожим индустриалните страни изобщо, но най-вече Европа в частност.