IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

България е сред 4-те държави, готови да спрат забраната на ДВГ в Европа

„Блокиращото малцинство“ включва още Италия, Полша и Германия

Спирането на продажбата на бензинови и дизелови автомобили в Европа от 2035 г. отново е под въпрос. Общо 4 държави от ЕС, една от които е България, се готвят да гласуват против решението на Европейската комисия, което беше подкрепено и от Европейския парламент, съобщава Motor1.


вредни емисии


Две от тях – Италия и Полша, вече категорично обявиха позицията си. Според информациите, България е готова да им помогне, докато Германия все още не е взела крайно решение. Тези 4 държави могат да създадат така нареченото „блокиращо малцинство“ по време на срещата на посланиците на държавите-членки, планирана за петък, 3 март. На нея трябва да се подготви окончателното гласуване от Съвета на ЕС, което е предвидено за 7 март, за да формализира споразумението с Европейския парламент.

Искането на четирите държани е ясно – отваряне на възможността да използване на възобновяеми горива за захранване на термични превозни средства с намалено въздействие върху околната среда. Предложението им е подкрепено и от Асоциацията на автомобилните производители в Европа – ACEA.

„Въпреки големия ангажимент към автомобилите, захранвани с батерии, производителите са загрижени за възможността достъпността на превозните средства да се превърне в основна пречка при прехода към нулеви емисии. Окончателното споразумение за вредните емисии трябва да включва бъдеща роля на възобновяемите горива в транспортния сектор“, коментира говорител на ACEA.

Производителите смятат, че технологичната отвореност остава от съществено значение за поддържане на необходимата гъвкавост, за да се отговори на различни нужди и да се адаптира към променящите се обстоятелства“. Енергийната криза ясно показна, че „диверсификацията е от съществено значение за подобряване на устойчивостта на Европа“.

„В крайна сметка става въпрос за намаляване на емисиите, а не за елиминиране на дадена технология. Ние следим отблизо дискусиите в Съвета на ЕС и сме уверени, че регулаторният процес ще върви по пътя си", допълва представителят на Асоциацията.


0 от 500
  • #17
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Adfx ( преди 1 година )
    Със карутсали шесе движим
  • #16
    20 rate up comment 5 rate down comment
    Татра ( преди 1 година )
    Електрокарите умират бързо! После влачиш дизела с генератора!Батериите къде отиват на *** айде още една голяма катастрофа!
  • #15
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Бунтата ( преди 1 година )
    Ние навсякаде кадето има подкупи сме първи!!!!
  • #14
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Бунтата ( преди 1 година )
    Ние навсякаде кадето има подкупи сме първи!!!!
  • #13
    15 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    България, в която не се произвеждат автомобили, ще определя каво да се предлага в Европа
  • #12
    15 rate up comment 9 rate down comment
    Нормално ( преди 1 година )
    естествено че сме против, ние сме утайката на Европа - едвам си позволяваме коли 3та ръка на по 20 години, камо ли нещо ново, било то на ток или някакво гориво.
  • #11
    9 rate up comment 10 rate down comment
    Иван ( преди 1 година )
    Да спрат първо тецовете тия продажници
  • #10
    31 rate up comment 10 rate down comment
    Класика ( преди 1 година )
    Всички чакат Тръмп за да ги вкара при бай Ставри всички които лансират най опасните за здравето на хората и за озона-ел колите!!!!!-същите които измислиха ковид,разпалиха войната,гласуваха да се ядат *** и котки,съсипаха с християнството с закони обратеняците да имат господство,гласуваха по рекламите да има дебели и сакати и съмнителни раси от природени майки по мнгонацоинален корен с отклонения!!??? Тази секта Байдън Урсула Трюдо Макрон Шолц Нехамер и "сие"- пионки на тежка корупция!!!
  • #9
    25 rate up comment 4 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    Всяко нещо, насърчавано, стимулирано, ограничавано, е въпрос на рушвети, интереси и корупция.
  • #8
    25 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    Според мен думите политик и корупция трябва да са синоними в речника. И да, има изключения, ама те са там колкото да се напише, че тук или там има изключение. Моето мнение също е, че не трябва да се забранява въобще производството на автомобили с ДВГ. Ако дадена технология стане ненужда на пазарен принцип, нищо не може да накара бизнеса и хората да я изхвърлят. Примери - парните машини, телефон с кабел, черно-бели телевизори, дискети...