IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво накара Tesla Model Y да ускори и да убие двама души?

Версиите на производителя и на шофьора се разминават напълно (ВИДЕО)

Вчера ви съобщихме за тежкия инцидент в Китай, при който Tesla Model Y ускори сама, движи се с висока скорост в продължение на няколко километра, като по пътя си блъсна няколко човека. Двама от тях загинаха, а трима, в това число и шофьорът, са в болница.


Tesla Model Y катастрофа


Какво е накарало електрическият автомобил да откаже да се подчини на водача? Изданието CNEVPost преведе интервю, което китайската медия Dahe Daily успя да направи с шофьора на кросоувъра, идентифициран само като Джан. Според него, проблемът започнал, когато не успял да паркира колата рано сутринта на 5 ноември. Още тогава 55-годишният бивш шофьор на камион усетил, че спирачният педал е много твърд.

Джан отбелязва, че Model Y има режим на регенерация, който обикновено спира колата, но твърди, че тогава не е работил. Опитвайки се да накара електромобила си да спре, Джан натисна бутона за паркиране (P) на лоста за избор на скорости. Точно тогава колата започва да ускорява, а шофьорът му се опитва да овладее управлението, въпреки че скоростта се е увеличавала.


Tesla Model Y катастрофа


Китаецът се кълне, че никога не е докосвал педала на газта, докато се е опитвал да накара електромобила си да спре. Той продължил да натиска спирачката с надеждата, че в крайна сметка тя ще заработи отново, докато се опитва да избегне другите участници в движението. Джан дори търси препятствие за спиране на превозното средство, но преди това удря мотоциклет, движещ се в същата посока.

Тази катастрофа се случва след изминаване на около 1,2 км, като мотоциклетистът загива на място. Следва удар с велосипед, идващ в обратна посока, като неговият водач е ранен, но няма опасност за живота му. Model Y продължава да се движи още 1,4 км, докато не удря триколка. Сблъсъкът отклонява електромобила в контейнер с боклук, след което е ударено момиче на велосипед. То загива на място, а кросоувърът се блъска и в микробус от дясната страна на пътя.



Изданието South China Morning Post обаче съобщава видеото си, че Tesla е изминала 2 км, което не съвпада с отчета за разстоянията, които споделихме по-горе. В тази информация също се цитира изявление на шофьора, който твърди, че не е говорил по телефона си, не е натискал газта и не се е разсейвал по никакъв начин.

Версията на Tesla обаче е различна. Според производителя, електромобилът е бил напълно изправен, а вината на катастрофата е на Джан, който през цялото време е натискал педала на газта и нито веднъж този на спирачката. Снимки от публични камери обаче показват, че това не е вярно - спирачните светлини се виждат ясно поне веднъж без никакви препятствия отпред, което потвърждава версията на шофьора.


Tesla Model Y катастрофа


Историята заслужава специално внимание и по още една причина. На 19 април 2021 г. китайката Ян Яджоу стана световноизвестна, когато се качи върху Model 3 на изложението в Шанхай. Тя облече тениска с надпис на китайски „Спирачките изгубиха контрол“ и „Невидим убиец“, визирайки електромобила. Това накара и други клиенти на Tesla от Китай да се оплачат от проблем със спирачките. Някои дори инсталираха камери под таблото, за да покажат на кои педали стъпват, в случай че колите им катастрофират и Tesla хвърли вината върху тях.

Производителят на електромобили също беше обвиняван няколко пъти в Китай във внезапно непреднамерено ускорение. Освен това, се появи друг проблем - круиз-контрол, съобразен с трафика (TACC). Китайското правителство принуди Tesla да добави звук, когато TACC се активира, защото шофьорите често го включват, вместо да пуснат колата в движение (D). Ако предварително зададената скорост е по-висока от тази, с която Tesla се движи, електромобилът просто ще ускори много бързо.


Tesla Model Y катастрофа


Шофьорът на злополучния Model Y твърди, че колата му е ускорила, след като е натиснал бутона P. Просто не е възможно нормален шофьор да продължи да натиска педала на газта в продължение на 2,6 км, без да забележи, че е на грешен педал. А още повече, че Джан е професионален шофьор на камион, което предполага, че е знаел отлично какво прави.

На всичко отгоре на снимките се виждат светлините на стоповете. Китайското правителство вече обяви, че ще привлече независима компания, която да инспектира електромобила. Тя вероятно ще се свърже с Холандския институт по криминалистика (NFI), който да дешифрира системата за съхранение на данни на Tesla и да открие какво точно се е случило.


0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 9 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Е нали точно това написах. Компютърът следи налягането на спирачната система и изключва автопилота или круиз контрола, включително отменя действието на натискане на газта. Щом пeдaлът на спирачките е бил твърд значи спирачната система не работи и компютъра няма как да знае, че трябва да изключи круиз контрола. Но той все още е могъл да бъде изключен от лоста. Същият този лост който шофьорът е пипал преди инцидента и вместо на паркинг е включил круиз контрол.
  • #4
    16 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    3-ти, ти наяасно ли си как действат някои ситеми с колата? Круиз контрол примерно? В момента, в който пипнеш спирачките се изклюва? Много е полезно преди да се използва една система да знаеш как работи.
  • #3
    3 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ами ето че излезе причината с голяма вероятност. Отказали са му спирачките и умника въпреки това е решил, да си играе с лоста, който включва круиз контрола, вероятно настроен на висока скорост. След като спирачките механично не работят, няма как да очаква, че при натискането им тази система ще се изключи. Трябвало е да се сети да я изключи от лоста от който я е включил. Същия от който се преминава на паркинг. Защо въобще се е качил на автомобил с проблем с спирачките?
  • #2
    14 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Оттук насетне ще започнат проблемите с тези електрокари! Чакайте да станат на по 5+ години и тогава ще си говорим!
  • #1
    17 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Баси кошмара