IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Клиент съди Tesla заради „фантомно спиране“

Компанията на Мъск съзнателно е продавала дефектни коли, твърди обвинението

Американската компания Tesla е изправена пред нова съдебна битка, след като собственик на Model 3 заведе дело, в което обвинява автомобилния производител във „фантомно спиране“ на неговата кола, съобщи techcrunch. Делото е в Окръжния съд на САЩ за Северния окръг на Калифорния и в него се казва, че проблем в системата за автопилота на Tesla може да причини „внезапно спиране на автомобила и да намали пазарната му стойност“.

 

2022-model-3-st-rang

 

Адвокатската кантора на ищеца заявява, че Tesla съзнателно е продавала дефектни превозни средства на клиенти. Фирмата търси 5 милиона долара обезщетение от името на Хосе Алварес Толедо от Сан Франциско, като очаква повече собственици на Tesla да се присъединят към предложен колективен иск. Според жалбата Алварес Толедо е имал „внезапен непреднамерен спирачен дефект“ няколко пъти, откакто е получил нов Model 3 през януари 2021 г. Два пъти електрическият автомобил „внезапно е задействал спирачките и е намалил скоростта си около половината“.

Проблемът трябва да бъде покрит от основната гаранция на Tesla, която се отнася за поддръжка и ремонт за четири години или 50 000 мили, се казва в жалбата. В делото се твърди, че Tesla е знаела за дефекта „наред с други неща, предпроизводствени тестове, потребителски оплаквания, гаранционни данни, поръчки за ремонт на дилъри и разследвания на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA)“, но не е изтеглила превозните средства или не е предоставила на Алварес Толедо ремонт или подходящ заместител.

 

Tesla Autopilot.

 

Всички автомобили на Tesla са оборудвани с усъвършенстваната система за подпомагане на водача Autopilot, която може да управлява, ускорява и спира автоматично под наблюдението на водача.

Това е едно от няколкото съдебни дела, заведени срещу Tesla само това лято за проблеми с Autopilot. Между май 2021 г. и февруари 2022 г. NHTSA е получила 354 жалби, твърдящи неочаквано активиране на спирачките в Model 3 и Model Y от 2021 г. и 2022 г. NHTSA поиска от Tesla през август информация относно технологията за безопасност като част от текущо проучване на 830 000 превозни средства на компанията, които включват автопилот.

 

Model Y

 

Междувременно Tesla работи усилено да пусне на пазара автомобили с новата технология за пълно самоуправление (FSD). Главният изпълнителен директор Илон Мъск каза на конференцията Offshore Northern Shore в Норвегия, че се надява софтуерът за FSD, наследникът на Autopilot, който ще оскъпи колите с 15 000 долара, да бъде широко приложен в САЩ до края на годината.

„Проблемът е, че Tesla бърза да пусне тези функции на пазара, а технологията все още не е готова и не е безопасна“, се казва още в жалбата.

 

 

0 от 500
  • #15
    0 rate up comment 2 rate down comment
    до 8 ( преди 1 година )
    Живея в богат земеделски град в Добруджа, тук Тесли има много и от доста години...и съм притежавал лада преди.Не ти се получи психоанализа.
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Еми явно този господин си купува кола, не с тест драйв, а като жените. По цвят и красота, от долната част на поста му се остава с това впоследствие.
  • #13
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До 11 ( преди 1 година )
    Явно не осъзнаваш какви смешки си написал. Какво общо има Айфеловата кула с която и да е кола. Кулата е стационарна, има няколко числа сухи данни за размера и това е всичко. Данните, като ускорение от място, разход гориво и други подобни са променливи според ситуацията за един автомобил и са малка част от това което трябва да се знае за него. Да си чувал за пътно поведение, което го няма в книжката за експлоатация и много други, от които явно нямаш представа. Излагаш се много.
  • #12
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До 10 ( преди 1 година )
    Перничанче, осъзнаваш ли колко лъжеш. Лошо е да мислиш сънищата си за истина.
  • #11
    1 rate up comment 2 rate down comment
    До 8 ( преди 1 година )
    Карал ли си ferrari италия? Карал ли си москвич 412?Предполагам че не си карал нито единия от двата автомобила. Имаш ли право да дадеш мнение кой от двата автомобила е по-добър? Защо смяташ че трябва да си спал с някоя жена за да кажеш че е хубава? Не дай боже да трябва да кажеш същото за някой мъж или дете? Колко е висока айфеловата кула? Трябва ли да я измериш лично за да знаеш?
  • #10
    1 rate up comment 2 rate down comment
    PLAID ( преди 1 година )
    #5 Да, с ID.3 по Хемус, без да сме задали дестинация в навигацията, в един момент реши, че сме по стария път и следва завой и като наби спирачка! На магистрала! Нереален спек! И за разлика от Теслата, не можем да намеримн по менютата откъде да се изключи това нещо. Не бързайте да плюете, щото не знаете какви недоделки дебнат по останалите електрички.
  • #9
    1 rate up comment 2 rate down comment
    PLAID ( преди 1 година )
    Господин Толедо, щом искаш "нещо" да те вози, твоята кола е Сеат.
  • #8
    4 rate up comment 5 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Сигурен съм, че в Тесла не си се качвал, за Лада не мога да кажа. Така че какво може да се каже за човек който хвали нещо което е виждал само на картинка и така както си личи по манталитета му, явно е от някое село, в което няма Тесли, което ще рече, че не е виждал такава кола даже и на живо. От това пък следва човек да се сети, колко умствен капацитет може да имаш, щом се застъпваш за нещо което дори не си пипнал, а правиш съчинения по картинка. Това не говори добре.
  • #7
    4 rate up comment 3 rate down comment
    до 4 ( преди 1 година )
    Какво да кажа на "екземпляр" сравняващ Тесла и лада...?
  • #6
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Popa ot razgrad ( преди 1 година )
    Единственото нещо което бих искал да кажа на този клиент е Good morning...