IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дизайнерът на Bugatti е уплашен от броя на екраните в модерните коли

Ахим Аншайд смята, че аналоговите уреди гарантират дълголетие

В интериора на съвременните автомобили се наблюдава една твърда тенденция – все по-вече и все по-големи екрани. Мненията по въпроса, естествено, са различни и дори на полюсите. Мнозина смятат, че запълването на интериора с екрани изглежда ужасно и отвлича вниманието от шофирането. На други пък им харесва. Какво мисли по въпроса Ахим Аншайд – директор на дизайнерския отдел на Bugatti и създател на Chiron?

 

screen

 

Пред Thedrive той споделя: „Това, което се случва в автомобилния интериор, е донякъде логично. От друга страна обаче това ме плаши. Какво ще се случи с всички тези устройства и всички тези неща, когато операционните системи не работят един ден? Какво ще се случи дори след 10 години? Все още ли се интересувате от iPhone 3? (б.р. на пазара се очаква да излезе iPhone 13).“

Аншайд казва, че екраните със сигурност дават на шофьорите повече достъп до опциите на автомобила, но той е загрижен какво се случва, когато те се повредят или остареят. Потребителският интерфейс остарява много бързо. Много по-бързо отколкото старее самата кола. Освен това рано или късно мъртвите пиксели ще започнат да се появяват на огромните екрани. Тези проблеми ще притесняват водачите на всички автомобили, включително и тези зад волана на Bugatti.

 

06-BUGATTI_Roadster_launch-set

 

Chiron и неговата роудстър версия - наскоро представеният Bugatti Mistral, имат много минималистичен интериор с аналогов скоростомер. Това е само един от начините, по които Аншайд и Bugatti могат да осигурят вечността на дизайна на своите автомобили.

„Bugatti прави нещо, което е много повече от аналогова мания. Например нашият механичен часовник. Логично е да направите нещо различно от останалите. Основният ни лозунг е: Ако може да се сравнява, значи това вече не е Bugatti“, обясни Аншайд.

 

BUGATTI_Roadster_launch-set_interior

 

Той отбеляза, че ексклузивният дизайн трябва да позволи на автомобила да бъде показан на изложения и след 30 години. И дори, ако тогава външно колата ще изглежда вече остаряла, то автентичността все още трябва да бъде запазена в нея. Това е единственият начин да се устои на изпитанието на времето.

„Bugatti прави нещо, което е много по-значимо за аналоговото очарование - продължава Аншайд. - Като нашите механични часовници, например. Така че мисля, че има смисъл да правим нещата различни в сравнение с останалите. Нашият основен лозунг е, ако е сравнимо, това вече не е Bugatti. Отплаща се."

 

IMG_1721-scaled

 

Отплаща се и когато компанията продава свръхредки роудстъри за $5 милиона, а не коли за $30 000. Това позволява на Аншайд и колегите му да проектират в името на това да са уникални. 

„Дизайнът на Mistral е изключително изчистен и ние винаги търсим максимална простота и чистота в нашите продукти - допълва - Аншайд. - Защото мисля, че това е, което гарантира дълголетие. Това ще издържи теста на времето.“

 

 

0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Бай Пешо ( преди 1 година )
    До # 1. (Да *** светнеш, щот си гОем).Кой пише нов софтуер за устройства над пет години? Аджеба!
  • #1
    1 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Този не е ли чул че екраните не са софтуер, а са хардуер?Ако софтуерът остарее, както се притеснява, спокойно могат да го пренапишат и да го изпратят по интернет, за да може дори 10-годишния автомобил да е с актуален софтуер. Не е нищо сложно и тесла от години го прави.