IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо върху автомобилните гуми са нарисувани странни многоцветни ивици?

Вижте какво искат да ни кажат производителите с тази маркировка

Всеки шофьор, който поне веднъж в живота си купува нови гуми, трябва да е обърнал внимание на любопитния факт, че по повърхността на гумата има странни многоцветни ивици. В зависимост от марката гуми може да има различен брой от тях, освен това ивиците на различните гуми могат да се различават в набор от цветове. Какво е предназначението на тези цветни ленти, ви разказваме сега.


гуми


Многоцветни ивици, нанесени върху гумите в областта на протектора - или върху самия протектор, или вътре в каналите на гумата е неразделна част на „гумената“ маркировка. Днес автомобилните гуми се маркират с набор от три обозначения. И така, първият начин за маркиране са вече споменатите многоцветни ивици на протектора. Те се прилагат фабрично, след като гумата се оформи финално, като това става с помощта на специална машина. Тези ленти са много важни за складовите работници както в самия завод, така и в търговските обекти. С тези ленти може бързо да се идентифицират едни и същи гуми от същия комплект.

Вторият начин за маркиране на гуми е да нарисувате число, оградено в кръг, квадрат, ромб и др. Най-често такава маркировка се очертава с бял кант и се нанася върху страничната повърхност на гумата. Това е печатът на отдела за технически контрол (ОТК). С други думи, знак за контрол на качеството. Конкретна цифра е кодът на служител, който отговаря за освобождаването на определена група стоки. В този случай е възможно да се идентифицира самоличността на лицето, което е одобрило гумата.


гуми


Третият важен елемент от маркировката на гумите са кръгли точки (петна) с диаметър 5-10 mm. Най-често те се нанасят върху външната странична повърхност на гумата. Петната могат да бъдат червени, зелени, жълти, бели и много други цветове. Това е друга фабрична маркировка, която не представлява никаква стойност за обикновения потребител. 

Различните цветни точки показват типа гума. Освен това всеки производител има свой собствен набор от цветови кодове. Такива точки показват и най-тежката част от гумата. Когато автомобилите са току-що сглобени и „обути” за първи път, се препоръчва мястото с точката да се съпостави с вентила на колелото.


гуми

0 от 500
  • #5
    58 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    уникално БЕЗПОЛЕЗНА статия от рубриката да фурлим нещо на матряла да чете !
  • #4
    63 rate up comment 2 rate down comment
    Муахаха ( преди 1 година )
    Абе четет преди да пишете бе! Какъв еднакъв комплект?!? Цветните линии са да се разграничи различна смеска на каучука при гуми с еднакви размери и грайфер! Гумите не се произвеждат на "комплекти" или "чифтове"!!!! Цветните точки по борда на гумата са за да маркира най-тежка и най-лека точка на гумата за да се улесни баланса им! Бяла, жълта маркировка е за леката част - трябва да се монтира близо до винтила, червената за най-тежката, трябва да се монтира срещу винтила!
  • #3
    44 rate up comment 4 rate down comment
    Макс ( преди 1 година )
    Колеги, не правете компромис с гумите. Купувайте само нови и качествени. Ако не за друго, само заради спирачния път. Сещате ли се какво може да се случи, ако колата при аварийно спиране спре 2 метра повече?
  • #2
    14 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Много по-любопитно е, защо гумаджии-джамбази маркират втора употреба гуми..... Гледал съм снимки на доста такива, винаги има синя или бяла ивица, но какво казва тя? Гумата е нова?
  • #1
    15 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ако не полезна, поне любопитна статия