IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво трябва да бъде налягането в гумите през есента

При понижаване на температурите трябва да се вземат предвид няколко важни фактора

Много хора се чудят какво трябва да бъде налягането в гумите на автомобила с настъпването на по-студеното време? В същото време някои шофьори са убедени, че колелата трябва да се донапомпват, докато други, напротив, смятат за правилно да изпуска въздух от гумите. Разказваме ви кое от решенията е единственото правилно.


гуми


Всъщност при избора на необходимото налягане в гумите при условие на понижаване на температурите трябва да се вземат предвид няколко важни фактора. На първо място, температурата на въздуха. Като правило, с намаляването ѝ, налягането в гумата пада с около 0.1-0.3 атмосфери.

С други думи, ако гумата, например, е напомпана до 2 бара, тогава с настъпването на студеното време индикаторът лесно може да падне до 1.7 бара. Просто казано, струва си да увеличите налягането в гумите с поне 0.2 бара преди шофиране. Особено ако е планирано пътуване на дълги разстояния, като се вземат предвид увеличените скорости.

Също така, натоварването на автомобила играе важна роля. Колкото по-голямо е, толкова по-високо трябва да бъде налягането. Така излиза, че добавянето на 0.3 бара няма да навреди.

Но все пак не си струва да помпате много гумите. Първо, с падането на температурата еластичността на гумения слой намалява; второ, при препомпване контактното петно ​​с пътната настилка намалява. И накрая, съществува риск от влошаване на управлението и има шанс  гумата да загуби свойствата си за устойчивост на износване.
През есента гумите могат да се спадат само при шофиране върху мека почва, например в кал или неочаквано паднал сняг. За да подобрите сцеплението, достатъчно е да спуснете гумата с 0.3-0.5 бара.

В този случай трябва задължително да се уверявате, че във всяка от гумите има еднакво налягане. В противен случай колата може да загуби контрол дори върху леко влажна повърхност - често колата се тегли настрани при спиране. 

0 от 500
  • #5
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Следва статия на колко трябва да духа парното през зимата
  • #4
    12 rate up comment 2 rate down comment
    младен ( преди 1 година )
    "Какво трябва да бъде налягането в гумите през есента"Каквото и през зимата и през лятото - т.е. каквото пише в книжката на колата
  • #3
    1 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    С по меки гуми да не ми друса по камъните. 245/75R16 на 1.5 бара возят добре.
  • #2
    13 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    очаквам статия какво трябва да е налягането в гумите по време на зимното слънцестоене
  • #1
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Независомо от сезона, налягането трябва да е по спецификации. Помпя винаги с една десета повече за всеки случай. Имам сензори и ако е много малко или повече налягане ми светва лампата на таблото. Предполагам статията е за по-стари автомобили. От 2017 г. в ЕС всички нови автомобили трябва да са оборудвани със система за контрол на налягането на гумите.