IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Производителите на електромобили са изправени пред нов проблем

Европейската комисия се готви да обяви лития за „токсично вещество“

Надпреварата между производителите се пренася на ново поле – това на електрификация на автомобилния парк в Европа и по света. Това превръща пазара на батериите за електрически превозни средства в едно основните предизвикателства пред индустрията през следващите години. Съответно, броят на фабриките за батерии и първите инфраструктурни проекти за обработка на литий за промишлена употреба се увеличават с бързи темпове.


литий


Производителите на електромобили обаче са изправени пред нов, сериозен проблем, който може да има непредвидими последици. В момента Европейската комисия разглежда директива, която има за цел да класифицира три литиеви соли като токсични вещества. Това са литиевият карбонат, литиевият хидроксид и литиевият хлорид, които може да бъдат бъдат класифицирани като токсични продукти от категория 1A и да се считат за потенциално изложени на риск за плодовитостта и вероятно да причинят проблеми с растежа на плода, както и при кърмени деца.

В момента се извършва оценка на тези рискове от Европейската агенция по химикали (ECHA) по предложение на Френската агенция за здравна безопасност (ANSES). Очаква се решение до края на годината, което при необходимост може да бъде валидирано от Европейската комисия. А това е нещо, от което очевидно се страхуват играчите в литиевата индустрия и, по-общо – производителите на батерии и на електромобили.

„Ако трите литиеви соли поемат по този път, това може да има значителни непредвидени последици, поставяйки под въпрос дългосрочната жизнеспособност на лития, произвеждан, рафиниран, използван и рециклиран в Европейския съюз“, каза Роланд Шавас, генерален секретар на Асоциацията на производителите на литий.

0 от 500
  • #9
    2 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И понеже си за атомните централи и за строежа на АЕЦ Белене, ще ми кажеш ли ако в момента работеха двете централи с мощност 4200 мегавата и добавям към тях възобновяемите източници 1000 мегавата, какво трябваше да направим за да балансираме потреблението на България от 3600 мегавата? Има излишък от 1600 мегавата, какво да го правим?Спираме вятърните фотоволтаичните и водните централи и пак имаме излишък от 600 мегавата? Затваряме атомен блок и го пускаме в понеделник отново?
  • #8
    4 rate up comment 6 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Тук ли се прехвърли? Да ти напомня че в момента Малки ВЕЦ179.93MW Вятърни 385.36MW Ф фотоволтаични 456.48MW Товар на РБ3604.36MW тоест 30% от потреблението на България се покрива от тези неефективните.
  • #7
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Веи са непостоянен източник и почти не преобразуват слунчевата ило вятърната енергия да заменят Аец е абсурдно те дори въглищните не могат
  • #6
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    АЕЦ като нов капацитет идва в пъти по-скъпо от подобен капацитет ВЕИ но много от съществуващите централи могат и е изгодно да се ползват още десетилетия докато трае прехода. Реално тока вече идва сравнително без пари при положение че повечето са правени още през студената война..
  • #5
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не сте ли яли чернобилски марули? Амеби с амебите.
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Забелязвам и тука злитаци мразещи ядрената енргетика
  • #3
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Ти да видиш ( преди 1 година )
    Само не разбрах автора на статията да не си мисли че е открил Америка? Разбира се, че повечето химични вещества са вредни при поглъщане. Дори голяма част от храните са вредни, като например захарта. Само че има един проблем с тезата. Ако пиеш литиево не знам си какво, което се съдържа в литиево-йонните батерии, имало вероятност да останеш безплоден, ама мълчат Какво ще стане ако пиеш киселината от оловно-киселинен акумулатор какъвто има във всеки един автомобил?
  • #2
    3 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    От умниците обявили газовите и ядрените мощности за зелени може да се очаква всичко. Но така само ще дадат повече пазарен дял на Тесла и китайците. А после ще реват какво е станало.
  • #1
    10 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ако може да обявим ЕК за токсична организация, мисля много проблеми ще отпаднат.То не бяха зеленчуци по калъп, то не са щастливи кокошки, ограничения .. утре ще кажат и как да дишаш.