IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Производството на гуми в Европа е пред спиране

Основна част от саждите за каучуковите изделия идват от Русия

Войната в Украйна продължава да създава проблеми на автомобилната индустрия, като към тях се прибавя още един. По-рано беше съобщено за недостиг на никел за батериите за електромобили, а сега стана ясно, че същото се отнася и за саждите, които са необходими за производството на каучукови изделия като гуми.


гуми производство


Проблемът е, че основният производител на сажди е именно Русия, предупреждават от Германската асоциация на гумената индустрия (WDK). Производителите на каучуковите изделия - не само гуми, но и маркучи и уплътнение, вече изчерпват запасите си и скоро ще се усети недостиг. А от него ще бъдат засегнати именно автомобилните компании.

„Саждите са незаменим материал за нашето производство и досега повече от 1/3 от него идва от Русия. Руските доставки са спрени, а европейските мощности не са достатъчни, за да отговорят на търсенето“, каpва Борис Енгелгард, главен изпълнителен директор на WDK.

Закупуването на тези суровини от предприятия извън Европа засега е невъзможно, тъй като не е изградена логистика (самият процес е много бавен), както заради липсата на транспортни мощности. Самите сажди се използват като подсилващ компонент при производството на каучук и пластмаса.

Около 70% от общата продукция отива за производство на гуми и 20% за каучукови изделия. Останалата част от обема се използва като черен пигмент, който забавя стареенето на пластмасите. Той им придава специални свойства - електропроводимост, антистатичност, способността да абсорбират ултравиолетова радиация и радарно лъчение.


0 от 500
  • #5
    49 rate up comment 9 rate down comment
    Неутрален ( преди 2 години )
    Не знам дали Русия ще фалира, но и Европа ще засмуче вода скоро.
  • #4
    28 rate up comment 56 rate down comment
    Муахаха ( преди 2 години )
    Споко, ще има сътресение, но след тях СССР ще бъде изключен от европейската икономика! Всички тези западни фирми които сега изпитват трудности, са създадени и са се развили без доставки и без пазара на СССР! Доказали са, че могат без ***, ще го докажат пак!!!
  • #3
    32 rate up comment 54 rate down comment
    До 2 ( преди 2 години )
    Като не ти харесва в Европа, отивай в Русия, купи си лада и си живей живота, не виждам какво само хленчите тука, кланяйки се на Русия но като отидете при руснаците живейте тихо мълком, защото там ако нещо се оплачеш от властта, няма като тука да ти ръкопляскят а отиваш директно на доживотна каторга.
  • #2
    60 rate up comment 18 rate down comment
    Щирлиц ( преди 2 години )
    Докато Г.ейропа не си извади американското дилдо от за.дника,така ще бъде.
  • #1
    30 rate up comment 0 rate down comment
    пак Европа е зле ( преди 2 години )
    Като няма гуми не могат да сглобяват автомобили оня ден казаха че липсват кабели за автомобили защото е навиват в Украйна