IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Производството на гуми в Европа е пред спиране

Основна част от саждите за каучуковите изделия идват от Русия

Войната в Украйна продължава да създава проблеми на автомобилната индустрия, като към тях се прибавя още един. По-рано беше съобщено за недостиг на никел за батериите за електромобили, а сега стана ясно, че същото се отнася и за саждите, които са необходими за производството на каучукови изделия като гуми.


гуми производство


Проблемът е, че основният производител на сажди е именно Русия, предупреждават от Германската асоциация на гумената индустрия (WDK). Производителите на каучуковите изделия - не само гуми, но и маркучи и уплътнение, вече изчерпват запасите си и скоро ще се усети недостиг. А от него ще бъдат засегнати именно автомобилните компании.

„Саждите са незаменим материал за нашето производство и досега повече от 1/3 от него идва от Русия. Руските доставки са спрени, а европейските мощности не са достатъчни, за да отговорят на търсенето“, каpва Борис Енгелгард, главен изпълнителен директор на WDK.

Закупуването на тези суровини от предприятия извън Европа засега е невъзможно, тъй като не е изградена логистика (самият процес е много бавен), както заради липсата на транспортни мощности. Самите сажди се използват като подсилващ компонент при производството на каучук и пластмаса.

Около 70% от общата продукция отива за производство на гуми и 20% за каучукови изделия. Останалата част от обема се използва като черен пигмент, който забавя стареенето на пластмасите. Той им придава специални свойства - електропроводимост, антистатичност, способността да абсорбират ултравиолетова радиация и радарно лъчение.


0 от 500
  • #15
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Петър ( преди 2 години )
    Чета коментарите и разбирам че никой не мисли- имате ли си на представа как се произвеждат саждите -от каква суровина,какво екозаконодателство се изисква,как се транспортира и складира,нямате си на идея че огромните гуми се произвеждат само по поръчка а това при престой означава верижна реакция и стагнация в много сектори и ..... безработица.....и срив на покупателната способност....
  • #14
    27 rate up comment 5 rate down comment
    somebody ( преди 2 години )
    Путин убивал бебета-очевидно е.Но защо никой не говори за неочевидните неща.Че САЩ са навсякъде,контролират всичко,влияят на всички а в същото време са затънали в дългове.Това е една фалирала държава.И според вас тя не убива ли с действията си.Просто е добре прикрито всичко.Представете си в Мексико руснаците или сев.Корея да искат да сложат военна техника.Как според вас ще действа САЩ
  • #13
    17 rate up comment 3 rate down comment
    К. Ч. ( преди 2 години )
    Когато се оттегли Русия от Украйна ще има много сажди за Европа
  • #12
    11 rate up comment 15 rate down comment
    Шуменската тролска ( преди 2 години )
    Фабрика е получила финансова инжекция? Чудесно, значи войната в Украйна не върви на добре за Русия.
  • #11
    23 rate up comment 3 rate down comment
    Тъпи тролове ( преди 2 години )
    Явно много сте пропаднали щом се налага да спъскате пропаганда в автомобилна медия. Нямам думи...
  • #10
    19 rate up comment 27 rate down comment
    Някой ( преди 2 години )
    Хайдее троловете беж в Русия и ни оставете да си "фалираме" без ваше величество.....
  • #9
    18 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 3 те ако така лесно приемаха,*** първи да бяха отишли там.Там приемат с полагане на изпит по езикови знания и минимум познания по история.Русия не ти е запада да търси чистачки,миячки и тем подобни.
  • #8
    28 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 4,май на еврогейците *** много неща им се насъбра на куп да откриват и да правят,сажди,кабели,да копат за никел,нефт,газ,маз и оцет че да си очистят тъпите чутури от американските въшки.Не се усещаш въобще какви простотии си написал.Лошото е,че го и мислиш.
  • #7
    17 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 4,докато това стане и те ще фалират тъпчо,това трябва да ти е ясно.Преди са се развивали без руснаците,но и преди продаваха на вътрешните си пазари предимно и малко за износ,а сега всички компоненти се произвеждат в заводи построени за това извън територийте им.Докато отново се направи производство в самите страни ще минат поне 2-3 години минимум,до тогава ще сме им забравили дори имената.Мисли с тенджерата със зелевицата на раменете.
  • #6
    24 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    4-ти, ти наистинали си вярваш, че след 1945г, запада е стигнал до това ниво без руските досавки на суровини? За пазара е вярно, но в последните годни, доста фирми видяха възможностите там, защотот пазара в Европа е ограничен и много наситен. Затова и постоянно измислят какви ли не глупости за да те наракат да си купиш нещо ново..