IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС забрани доставката в Русия на автомобили, по-скъпи от 50 000 евро

Нещастието за едни вероятно ще се окаже късмет за други, предричат експерти

Европейският съюз одобри нов, четвърти поред пакет от санкции срещу Русия. Освен всичко друго, от 15 март е забранен износът за страната на луксозни стоки и премиум-автомобили, чиято цена надхвърля 50 000 евро.


Русия премиум


Европейската комисия също така наложи забрана за инвестиции в руския енергиен сектор и забрани вноса на руска стомана. На европейските компании е забранено да изнасят за Русия луксозни стоки и бижута на стойност над 300 евро и автомобили на стойност над 50 000 евро, съобщава Reuters.

Забраната се отнася за модели на повечето европейски премиум и луксозни марки - Audi, BMW, Mercedes-Benz, Porsche, Bentley, Rolls-Royce, Ferrari, Jaguar, Land Rover. Всички тези компании вече са спрели доставките за Руската федерация заради нарушаване на веригите за доставки и нестабилността на рублата.


Lamborghini Urus


В същото време експерти от автомобилната индустрия посочват, че от забраната за внос на скъпи коли в Русия ще могат да се възползват клиенти на някои марки. Списъците с чакащи за модели на Lamborghini и Ferrari е пълен до края на годината, така че след отпадането на руснаците от списъка, освободените автомобили ще бъдат пренасочени към други пазари.

Впрочем, двете италиански компании още през миналата седмица закриха бизнеса си в Русия като отговор на военната агресия срещу Украйна. Нещо повече - Lamborghini и Ferrari дариха сериозни суми за подпомагане на пострадалите от военните действия.

0 от 500
  • #20
    1 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    то пък едни продажби в росия помислите си целия този скрап залежал в европа как ще се търси на вторичния пазар
  • #19
    9 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Какви санкции имаше досега Русия? Я избройте? В момента санкциите обаче са убийствени, няма държава на планетата с толкова тежки санкции. Всички експерти са убедеди че руската иконовика ще рухне и не го казвам като русофоб, защото съм закърмен с любов към Русия, но не харесвам Путин, не обичам агресори, не обичам хора които с месеци планират да нападнат братски народ и дни преди инвазията да казват че няма такова нещо, че няма да напа, че другите лъжат а се оказва че всъщност те са лъгали.
  • #18
    2 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    природата не търпи вакуум, та да не е после да търкат наколенки по бързо от колкото баба с паркинсон търка билетчета на Лафка
  • #17
    10 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Като почнат путинофили да обясняват за икономика на човек му става гадно едно че тези санкции са в пъти по-силни от 2014 друго че и тогава Русия имаше икономически спад точно тези които не харесват сегашното управление там са русофилите
  • #16
    6 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    15-ти, вижда се, че не мислиш! Нямаше нужда да го споменаваш този, така видим факт! Прочети някой учебник по Макроикономика и може да ти станат ясни определени неща, но не вярвам. Само с четене не става. Трябват акъл и мислене, но ти явно не ги притежаваш щом пишеш такива щуротии, които са все едно взети от пропагандните западни медии.
  • #15
    8 rate up comment 8 rate down comment
    до #15 ( преди 2 години )
    определено не си много добре с главата! Ако поне мъничко разбираше нещата, нямаше да напишеш подобни простотии. Според глупавите русофоби, като теб, чакаме откакто са започнали сангциите, т.е. от години Русия да фалира или там каквото си мислите. Защо не се случва обаче, а става точно обратното? Първо мисли и тогава напиши!
  • #14
    8 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    15-ти, задокеана да не да цъфнали вързали? Лесно е ФЕД да печата хартийки без покритие, когато и клкото им трябват. Американците живеят на заем от рождението си. И отдавна се знае че най големия им кредитор е Китай, и те не са решили не са ги върнали в пещерите.
  • #13
    11 rate up comment 9 rate down comment
    До 14 ( преди 2 години )
    Не мисля че някой ще се възползва, мерките вече се отразяват на Русия, банкоматите са празни, руската рубла всеки ден се обезценява с голяма скорост. Дори руснаците я обезценяват като обръщат рублите си в долари и евро, Путин е сложил таван на сумата, която можеш да изтеглиш от банка, това са 10000 долара. На всичкото отгоре другия месец има падеж по вноски от държавния си заем, който няма как да плати и това значи фалит, ще ходят с чувал рубли за един хляб, само ще им е до коли за 50к евро.
  • #12
    11 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Всичките тези санкции са доказателство, че държавите в ЕС се управляват от марионетки. Не е нужно човек да е специалист, за да види, че ЕС е най-засегнатия от тях. Фирмите в Европа изнемогват след пЛандемията, а сега съвсем ще я втасат с подобни мерки по ограничаване на продажбите и пазарите. В икономиката няма празни пространства. Освободените пазари се заемат от някой друг. Не е трудно да се досети човек, кой е той. Същият, който предизвика войната...
  • #11
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Fury ( преди 2 години )
    Ееееее, най-после ще ми дойде реда за Ферари :)