IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz губи активи за 2 млрд. евро в Русия

Най-богатият руснак се обяви против плана на властите за национализация

Германският производител Mercedes-Benz разполага с активи за 2 млрд евро, които са под сериозна заплаха заради нападението на Украйна от страна на Русия, съобщава агенция Reuters.


Mercedes-Benz


След нахлуването в Украйна почти всички западни компании прекратиха дейността си в Русия и това накара местните властите в страната да обявят, че ще национализират тяхната собственост, включваща заводи и техника. От Mercedes предупреждават, че войната поражда и други рискове – от прекъсване на доставките до кибератаки, а нещата може да се влошат от „потенциалната експроприация на активи на руски дъщерни дружества“.

По-рано високопоставен член на управляващата партия „Единна Русия“ предложи да бъде приет закон за национализиране на производствените предприятия на „компании, които обявяват излизането си и затварянето на производството в Русия" по време на атаката в Украйна. Много от тези компании имат задължения към банки, като при Mercedes сумата надхвърля милиард евро, за които централата в Щутгарт е издала глобална гаранция.


Mercedes-Benz


Според най-богатия човек в Русия – милиардерът Владимир Потанин, който е президент на гиганта „Норилск Никел“, подобни действия от страна на властите ще имат обратен ефект и ще върнат страната със 100 години назад.

„Последствията от това ще бъде глобално недоверие към Русия от страна на инвеститорите, което ще продължи десетилетия. Още повече, че решенията на компаниите да напуснат е емоционално и се дължи на безпрецедентен натиск върху тях от страна на общественото мнение в чужбина. Те вероятно ще се върнат и аз лично бих оставил подобна възможност отворена, а не да затварям вратата“, коментира Потанин.

Русия вече забрани износа на над 200 стоки, включително и автомобили за страни, които според нея, са „извършили недружелюбни действия“ срещу нея. Този ход бързо накара големи производители като Stellantis и Hyundai, които до този момент бяха сред колебаещите се компании, да преустановят операциите в страната до следващо нареждане.


0 от 500
  • #16
    1 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 2 години )
    Ей и тук ли налазихте гербаджийски тролчета? Не ви бе достатъчна паниката, която създадохте относно цената на бензина. Аз и до ден днешен не видях цена 3 лева. Заслужавате съд и затвор за дейността си.
  • #15
    1 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 2 години )
    Чудно, защо Данон примерно останаха и вчера президента им каза, че няма да напускат Русия, защото имат над 600 000 работници.
  • #14
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Achtung ( преди 2 години )
    Национализацията е възможна след технически фалит, но повечето западни компании Икеа, Макдоналдс и тн не уволниха персонала и той продължава да получава заплати, въпреки затворените магазини. Та нещата за сега са по скоро хипотетично чесане на езици, отколкото реални действия.
  • #13
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    това да им е проблем на олигарсите въпроса е как ще ходят извън расия а да с танкове
  • #12
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Кико ( преди 2 години )
    Гълъбите са им надеждата за утрешния ден на разговори по телефоните!
  • #11
    11 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тея ако наистина национализират нещо, познай кой инвеститор ще стъпи там да прави нещо близките 100 години.
  • #10
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Явно в демократична русия, нямаш право да си затвориш фирмата и да се махнеш.
  • #9
    10 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 5: Може би просто западните фирми не искат да правят бизнес в страна с диктатор който убива цивилно население на Украйна. Това няма да се хареса на клиентите им на запад и биха загубили пазар там. Това е все едно да имаш фирма и да покрепяш нацизма. Кой ще ти купува продуктите?
  • #8
    9 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Скоро ще приключат рублите и няма да пишат.
  • #7
    15 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Троловете от руските ферми и тука ли цапат...баси кампанията. Дано се усетят, че им плащат с тоалетна хартия и да спрат замърсяването.