IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-големият руски автопроизводител е пред закриване

АвтоВАЗ прекрати временно работа заради спиране на доставки от чужбина

Санкциите, наложени на Русия заради нападението на Украйна, са на път да блокират голяма част от бизнеса в страната. Водещите автомобилни производители спряха дейността си в страната, а тези, които все още не са го направили, са сериозно затруднени заради нарушените доставки от чужбина.


АвтоВАЗ


Дори най-големият руски автомобилен производител – АвтоВАЗ, е под сериозна заплаха, като бъдещето му е неясно, съобщава The Wall Street Journal. Заради липса на доставки от чужбина основният завод на компанията в Толиати е спрял работа, като засега тази мярка е временна – прекъсването ще продължи 4 дни. В същото положение е и заводът в Ижевск.

Големият проблем е, че 67,61% от АвтоВАЗ е собственост на Renault Group, като над 20% от оборудването – най-вече електронни компоненти, на автомобилите Lada се доставя от чужбина. А без него няма как да се произвеждат превозни средства, което поставя компанията в тежко положение.

Според бивш член на Борда на директорите на АвтоВАЗ, цитиран от The Wall Street Journal, „ако компанията не възобнови дейността си, с нея е свършено, тъй като тя е напълно зависима от доставките на части от чужбина“.

Засега няма официален коментар от производителя, но руски медии цитират изявление, за което се твърди, че идва от централата на АвтоВАЗ. В него се казва, че по време на прекъсването на производството на работниците и служителите се изплаща 2/3 от средната месечна заплата.

Според информациите, Lada е била най-продаваната марка в Русия през февруари с 22 378 реализирани нови автомобила на пазара, което с 20,8% по-малко от същия месец на миналата година. Най-популярният модел е Granta, но именно неговото производство сега е сериозно засегнато, така че резултатите за март ще бъде много по-ниски.


0 от 500
  • #15
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Един друг ( преди 2 години )
    Най-добре руснаците да почнат да произвеждат Жигули, нищо, че модела е от 1966 г.Те и без това технологично не са мръднали много, а жигулито го правеха добре. Могат да добавят хидравлика на волана и да си го карат на воля.И без това Путин ги върна 70 години назад.
  • #14
    5 rate up comment 3 rate down comment
    До 15 ( преди 2 години )
    Не разбра ли че го писах иронично естествено че няма да са доволни коя развита страна ще е доволна от руски бази не мисля че има такава това да не е някоя африканска, арабска или латиноамериканска диктатура без човешки права
  • #13
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Бай Дън ( преди 2 години )
    Нареждам рено да остане като най-ефикасна санкция срещу рашките! Ще има масови увреждания в Рашата!
  • #12
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Канада доволни от руски бази, ти какви наркотици вземаш
  • #11
    10 rate up comment 2 rate down comment
    До 13 ( преди 2 години )
    Ами нека пробват да ги обградят в Мексико и Канада ще са доволни от руски бази така както Полша и Балтийските републики искат американски. Полша и Литва имат в пъти по-малка армия от Русия и Беларус или трябва съотношението да е поне 5 към 1 в полза на диктаторите но и тогава ще се чувстват заплашени нищо че ги пази "великата" им армия
  • #10
    9 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    След като интереса на Европа е да няма войни, защо не санкционираха американците, като отцепиха Косово от Сърбия. Това не е ли грубо нарушение на международното право. Да влезеш в суверенна държава и да откъснеш територия от нея. Интересно ми е също, дали руснаците са обградили щатите с военни бази, както тях са ги обградили американците.
  • #9
    6 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Хората на запад от Хърватия си нямат на представа къде е Украйна, България и т.н.
  • #8
    24 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Европа не ги налага тези санкции защото и харесва, ами защото се налага. То остава да ръкопляскаме на руснаците докато избиват жени и деца, защото виждаш ли иначе ще ни спрат газта.
  • #7
    21 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Интереса на европа не е някой с танкове да те нападне, да ти избие населението и да ти срине градовете. Недей да казваш какъв е интереса на европа, защото си неадеакватен.
  • #6
    19 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Да връщат 7-цата и самара, пък УАЗ-ките ще са пазарен хит