IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Войната в Украйна затвори заводи на BMW и Porsche

Предприятията в Германия останаха без електронни компоненти

BMW се принуди да спре производството на автомобили в два от заводите си в Германия заради недостиг на електронни компоненти, които се произвеждат в Украйна. Това съобщава Automobilwoche, като се позовава на свои източници в концерна.


BMW


Засегнати са най-големия европейски завод на баварците в Динголфинген, както и основното предприятие в Мюнхен. Причината е в невъзможността да бъдат доставени електрическите компоненти, произвеждани в завода на германската фирма Leoni в западна Украйна.

Представител на Leoni обясни, че на границите на Украйна с държавите от ЕС е истински хаос и няма как да бъде поддържана нормална логистика. В момента компанията полага усилия за увеличение на производството на кабели в другите си заводи

За предстоящо спиране на производството обяви и Porsche, като то ще засегне заводите в Лайпциг и Цуфенхаузен, където се сглобяват моделите Panamera и Macan. Причината е същата – трудности с доставките на компоненти, които се правят в Украйна.

Концернът VW Group, част от който е Porsche, предупреди официално, че през следващата седмица нейните заводи, в това число този във Волфсбург, ще работи с намален капацитет, а от 14 март вероятно ще спре напълно производство. Към момента заради дефицита на компоненти не работят предприятията в Дрезден и Цвикуа, където се сглобяват новите електромобили на Volkswagen, Audi и Cupra.

Производството ще съкрати и Skoda, като това ще засегне електрическия кросоувър Enyaq iV. Той се сглобява във фабриката в Млада Болеслав (Чехия).

0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Някой с мнение ( преди 2 години )
    За това си има поговорки - Барабар Петко с мъжете, Видяла жабата че подкова-ват вола и тя вдигнала крак, на гол тумбак чифте пищови....
  • #6
    6 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Споко, още нищо не сте видели! Купона тепърва предстои. Заради нашите некадърни управляващи и заемането на толкова твърда страна, за да се харесаме, скоро няма да има газ и над половината ни жалка индустрия ще фалира. Торове няма да има и от там селскостопандка продукция. Всички хлебозаводи са на газ и хляб няма да има. Пластмасови изделия, стъкло и металургията спират. И още и още... За АЕЦ ни трябват руски компоненти и гориво. Няма и ток да има. Честито! Просто Киро ни нагласи добре...
  • #5
    17 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Същото беше и при войната с ковид-19. По този начин се създава недостиг на стоки, което води по ръст на цената. Досега капитализма се характеризираше със свръхпредлагане на стоки и умерено търсене, а при войната с ковид и сега войната в Украйна се получава точно обратното - недостатъчно предлагане и силно търсене.
  • #4
    8 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Направо да ги закриват тия смешници
  • #3
    18 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    112 нали се сещаш, че без руските доставки сега всички се "бият" и наддават за много ограничен ресурс, ако ще от луната да е, ние пак ще сме последни на опашката щото е глупаво да мислим че някой (независимо изток или запад) се ее загрижил да ни е рахат на нас! Отказвам да съм пионка в чужди игри и да плащам за чужда глупост!
  • #2
    6 rate up comment 3 rate down comment
    112 ( преди 2 години )
    Последния кораб с нефт е от саудитска арабия ако не бъркам. Но да, и аз чух такива слухове.
  • #1
    18 rate up comment 9 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Европа като е полудяла да подкрепя нацита ще си плаща. аз обаче неща. Ако е вярно това, което ми казаха, че лукоил ограничава и прекратява работа на рафинерията заради липса на суровини, ни чака огромен сатрап и въобще не ми дреме, че швабитата не бачкат!