IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW Group спира някои модели заради войната

Заводите в Цвикау и Дрезден няма да работят поне 4 дни

Проблеми с доставките на електрически кабели, произведени в Украйна, налагат спирането на заводите на Volkswagen в Цвикау и Дрезден, където се сглобяват електромобилите на на германския концерн. Това съобщи Automotive News, като се позовава на източници от компанията.


производство


Недостигът на полупроводници и без това е един от огромните проблеми за световната автомобилна индустрия, а VW Group разчита на компоненти, произвеждани именно в атакуваната от Русия държава. Затова и ще бъдат спрени поточните линии, на които се сглобяват новите електромбили на марките Volkswagen, Audi и Cupra.

Засега е известно, че конвейерите в двата завода ще бъдат спрени поне до 4 март. На тях се произвеждат по 1200 електромобила на ден, като по-тежко е положението в Цвикау, където се сглобяват Volkswagen ID.3, ID.4 и ID.5, Audi e-tron и Cupra Born.

Главният изпълнителен директор на VW Group – Херберт Дийс, е свикал управата на концерна на извънредно заседание, като на него е създадена и специална работна група. Участниците в нея трябва да се заемат с оценка на ситуацията и на всички възможно последствия, предизвикани от кризата в Украйна.

„VW Group работи с повече от 40 000 доставчици на компоненти и оборудване по цял свят, като сред тях има и от компании от западната част на Украйна. Заради ситуацията там се очакват прекъсвания на доставките и затова в момента се разработват алтернативни варианти“, обясниха от най-големият германски автомобилен производител.

0 от 500