IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Илон Мъск пусна интернет на Украйна

Шефът на Tesla изпълни молбата на вицепремиер на страната

Интернет-връзката в Украйна беше нарушена от действията на руските военни, които нахлуха в страната. Затова местните власти търсят всякаква външна помощ, като тя дойде от главния изпълнителен директор на Tesla – Илон Мъск.


SpaceX


Милиардерът получи искането от вицепремиера на Украйна – Михаил Феодоров, който е и министър на цифровата трансформация. Той пусна пост в Twitter, с който помоли Мъст да предостави на Украйна връзка с чрез системата Starlink. Само 11 часа след това шефът на Tesla съобщи (също в Twitter), че услугата вече е достъпна в Украйна и че необходимото оборудване вече е на път.

Казано на обикновени хора, достъпът до спътниковата система на Starlink ще позволи на украинците да имат интернет-връзка въпреки случващото се в страната. Според Reuters, именно разрушаване на телекомуникационните услуги е сред основните цели, които са поставени на руските военни в Украйна.

Благодарение на ракетите на SpaceX в момента Starlink разполага с 2000 функциониращи спътника. Последните 50 тях бе изстреляни с ракета Falcon 9 на 25 февруари, като не е ясно дали те са били предназначени само за Украйна или извеждането им в орбита е било предварително планирано.

По-рано тази година SpaceX разположи сателити Starlink, които да помагат на Тонга. Островът беше поразен от цунами и връзките бяха разрушени. Разгръщането на сателити Starlink за достъп до интернет в Украйна е второто действие за спешна помощ, извършено от услугата, която разширява покритието си в целия свят.


0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 1 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    Ахахахахах за оборудвването за ползвване се чака поне година и половина!!! До тогава....
  • #5
    15 rate up comment 4 rate down comment
    Киро ( преди 2 години )
    Някаква ушaнка се пени отдолу, леко бе тавариш, че ще получиш някой инфаркт :))) Украинците му свиха сармите на дребния и вие полудехте!
  • #4
    18 rate up comment 3 rate down comment
    Орбит ( преди 2 години )
    И на руснаците скоро ще трябва да пусне един сателит, защото както е тръгнал техния диктатор скоро ще спре и интернета на народа.
  • #3
    25 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Руските *** и нискообразованите русофили са налазили дори автомобилните сайтове.
  • #2
    5 rate up comment 23 rate down comment
    До авторката ( преди 2 години )
    Чувал ли си нещо за противоспътникови ракети и лазерни системи за изваждане от строя на сателити ? И в коя страна тези средства са най развити ?Много поздрави на Илон
  • #1
    12 rate up comment 35 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Това новина за тук ли е бе, мишоци продажни.