IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

По-евтино ли излиза да карате електромобил в България?

Eто точна сметка колко ще ви струва най-достъпната електрическа кола в София за пет години

Електромобилите все още са средно с 50% по-скъпи от конвенционалните автомобили. Мантрата на производителите е, че те са по-изгодни в дългосрочна перспектива, защото изискват по-малко поддръжка и потребяват по-малко енергия. Отделно правителствата се стараят да ги насърчат с преки субсидии или различни данъчни отстъпки, и дори България вече попада в този списък, макар и плахо.


Dacia Spring, Hyundai i10, разходи
   
    
Наистина ли обаче е по-изгодно да карате електромобил в истинския живот? В Automedia.bg решихме да пресметнем всички основни разходи по един автомобил с електрическо задвижване за стандартната 5-годишна експлоатация, и да ги сравним с разходите за съпоставим бензинов автомобил.

Големият проблем при такива сметки е, че зависят от начина на употреба, на поддръжка и зареждане, които са индивидуални при всеки човек. Ние сме разгледали един доста стандартен случай: употреба основно в голям град (в случая - София), около 15 000 км среден годишен пробег, постоянен адрес в кварталите на града с периодични, но не непрекъснати пътувания до центъра.  

Сметката ни е базирана върху най-достъпния в момента електромобил на българския пазар - Dacia Spring, и върху най-евтиния по ценова листа негов конкурент с двигател с вътрешно горене - Hyundai i10.
  
   
Електромобил срещу бензинова кола: кое колко излиза? (ГАЛЕРИЯ):


 

 

0 от 500
  • #23
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Много бъркате, тока в момента се държи на нереално ниски цени за битовите потребители и е само въпрос на време да скочи в пъти.
  • #22
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Е щом сравняваш Ц6 с Фиат 500, какво да коментираме..........
  • #21
    5 rate up comment 4 rate down comment
    TSLA ( преди 2 години )
    Дачия Спринг е като Деу Тико. По-добре кола на 3 години, отколкото чадър с гуми. Нито има място, нито е безопасно да се кара.
  • #20
    13 rate up comment 1 rate down comment
    croth ( преди 2 години )
    От всичките, които пишете тук, колко от вас имат или карат електричка. В семейството ми имаме две. Дъщеря ми кара фиат 500е, а аз Пежо е2008. Зареждам и двете от гаража на съседа ми под блока. Фиата изминава около 1200 км. на месец. А пежото около 300, но това е заради зимата. Разход на ел. енергия, основно нощна - 110 лв. За предищните ми коли Мини Купър кънтрмен и Ситроен С6 разхода беше около 500 лв. Направете сами сравнението.
  • #19
    6 rate up comment 6 rate down comment
    TSLA ( преди 2 години )
    В "Колко пари ми спестява Tesla Model 3 LR?" видеото, колегата Дани е описал в таблици и анализирал подробно, заедно с още един финансист, разходите спрямо Супърб 2.0 ТДИ. Резултат: след 5 години Тесльонката ти вкарва в джобчето 64362 лв, респективно Шкодилака ти ги вади оттам.
  • #18
    17 rate up comment 4 rate down comment
    123 ( преди 2 години )
    При всеки сметките са различни. За мен тази Дачия ще се впише перфектно. Ще я ползваме с жената. На ден около 60-70 км. навъртаме градско. Това е всеки ден. На месец ги слагам 2000 км. Имаме къща с гараж и зареждането не е никакъв проблем. Смятам фотоволтаици да сложа и да стана енергонезависим от кърлежите, които ни скубят тотално за горива и електричество. Така, че в моя случай си струва. Оглеждам се и за други варианти, но те са двойно по-скъпи. Мисля, че Dacia Spring е с доста разумна цена.
  • #17
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    А то колата на ток отде черпи енергия от контакта а цената в контакта зависи пак от същия този газ щото Тец баюкат точно на това
  • #16
    8 rate up comment 2 rate down comment
    IM-дртиВайтБoй! ( преди 2 години )
    Не знам колко и доколко ще става ЙЕфтинК.0. карането на ДВГ-кар тук у нас, но като гледам вече АКТуалните днешни цени, то в Германия горивото скочи на 4.50 лв литъра, докато тука вече кротко, бавно но славно доближава /по преценка на експерти/ 3,50 лв. Затова ще става все по-интересна, завързана и мн.важна тенденцията към ел.карите.
  • #15
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Дифорс ( преди 2 години )
    Тествах Дачия Спринг и ми хареса, но за в града. Извънградско е изключително мудна, дори и както бях сам в автомобила. Няма да коментирам малкият пробег. Според мен ще има успехи, но разбира се повече за служебни цели. В сметката трябва да се добавят едни около 2000 лв, в повече от Каско.
  • #14
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Дифорс ( преди 2 години )
    В нелегалност съм, заради запаса!