IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шофьори са заплашени с глоба, ако карат по инерция

Причината е, че при такова движение контролът върху автомобила намалява

Шофьорите във Великобритания бяха предупредени, че рискуват глоба от 1000 лири за едно често срещано действие – движение по инерция, съобщава изданието DorsetEcho. Решението на властите е след консултация с експерти, че движението на неутрална предавка е напълно безсмислено. В случая не се пести гориво и може да се стигне дори до повреда на автомобила. А рискът от получаване на глоба се дължи на факта, че в случая водачите рискуват, тъй като не контролират колата си.


неутрална предавка


„Не е незаконно да пуснете автомобила си по инерция, но ако се стигне до инцидент, при който нямате контрол върху превозното средство, извършвате нарушение. В правилника за движение по пътищата е записано, че движението на автомобил на неутрална предавка или с натиснат съединител намалява контрола на водача върху превозното средство“, обясняват експерти.

Те са категорични, че общоприетото твърдение, според което движението по инерция пести гориво, не е вярно. Когато автомобилът бъде изключен от скорост, блокът за управление на двигателя намалява подаването на гориво. Самият двигател и колелата са изключени от системата, а това не позволява на горивото да попада в горивните инжектори. Съответно, автомобилът няма необходимата мощност и това увеличава риска от попадане в опасна ситуация.

Проучване във Великобритания показва, че 45% от запитани шофьори прибягват до движение по инерция. Те смятат, че при работа на празен ход или в бавно движещ се трафик двигателят на автомобила им пести гориво. Повечето от тях обаче не отчитат факта, че при изключване от скорост разчитат единствено на механичната спирачка за намаляване на скоростта и това води до нейното по-бързо износване. Част от водачите признават и че държат съединителя натиснат, което също е предпоставка за бъдещи повреди.


0 от 500
  • #39
    3 rate up comment 22 rate down comment
    Роко Скиавоне ( преди 2 години )
    Колата стсва като лагерница,не съм фен на тази инерция
  • #38
    26 rate up comment 1 rate down comment
    Dizel ( преди 2 години )
    Те дори не са в ЕС, а за автора, който си е взел парите, е нужно да е грамотен, това практически не се доказва, а в миналото за някои Германски коли беше опция!!! За камионите е друг разговора...
  • #37
    26 rate up comment 1 rate down comment
    ж ( преди 2 години )
    при нас такситата даже гасят двигателите в движение да пестят гориво тия за неотрална ревът хахаха
  • #36
    27 rate up comment 0 rate down comment
    DSG ( преди 2 години )
    Карам VW и в менюто на таблото има активиране/деактивиране на движение по инерция. При вдигане на крака от пердаша на газта, скоростната кутия изключва от скорост ако се движа с над 20 км.ч. При докосване на който и да е от двата *** - веднага включва на скорост. Вероятно в Англия и това ще е незаконно, но какво ида има се чудим - те излязоха от ЕС че един закон ли ще им се опре.
  • #35
    33 rate up comment 1 rate down comment
    Къртя мифки ( преди 2 години )
    А оня главоч дето е измислил старт-стоп системата,дето кара колата ми да гасне през два метра при задръстване и после да я паля като ***,ко да го прая??? *** и умните инджинери дето се навъдиха! Ся па тия с инерцията избиха рибата!
  • #34
    6 rate up comment 0 rate down comment
    ij_pepe ( преди 2 години )
    За мен също глупаво, 1.2 пунто но с електроусилвател и на волана и на спирачките. Ако съм дизел ще с пускам на 5 или4 там според баира ако съм на хидро и вакуум усилватвли да длъжен си на скорост. А ако си електромоксер що да не зарежда.
  • #33
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Армандо ( преди 2 години )
    Ами всички сме обречени може да се кара и на инерция може и на скорост модерните автомобили с роботизирани кутии върщат всичко сами при старите като моята мазда 98година дизел малко инерция и идва добре но при натоварено движение не е препоръчително а също и планински спускания направо си е опасно имам и жигула 72годиние там съм гасил двигатела за икономии иска наистина да внимаваш
  • #32
    34 rate up comment 1 rate down comment
    dei12 ( преди 2 години )
    Казвайте ги по навреме тези неща, аз до сега само на свободна карам.
  • #31
    1 rate up comment 20 rate down comment
    Jdm ( преди 2 години )
    На глоксовете не са ли ви учили, че на неутрална не се кара.
  • #30
    2 rate up comment 1 rate down comment
    ilianpetrunov@abv.bg ( преди 2 години )
    *** наистина са най - мощната организация на света!