IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Къде се плащат най-големите глоби за превишена скорост?

Швейцария е световен лидер по санкции за това нарушение, България е по средата

Глобата за превишена скорост никога не е добре дошла, но със сигурност е необходима да се защити безопасността на другите участници в движението. В България често се оплакваме от размера на санкциите, но реалността показва, че по света положението е много по-тежко.


превишена скорост


Изследване на австралийския сайт Budgetdirect.com анализира най-високите глоби в различните държави по света, като използвана официална информация и съобщения в пресата. В някои страни санкцията е с фиксирана стойност, определена от закона (в България е така), докато в други тя е пропорционална на доходите на водача. Във втория случай Budget Direct изчислява средния доход на глава от населението за всяка страна, като целта е да се получи и средна оценка.

Лидер по този показател е Швейцария, където средната стойност на глобите за превишаване на скоростта е 13 320 щатски долара. В класирането за Стария континент следват Финландия – 7920 долара, и Австрия – 5993 долара. България се намира по средата – 972 долара, докато най-евтино се отървават шофьорите в Украйна - 63,5 долара, и Русия – 68,39 долара.


превишена скорост

Заб. В случая размера на наказанията е посочен в австралийски долари, а в скобите зад тях - в американски долари.

В световен мащаб най-малкия глоби за превишена скорост плащат в Африка, което е напълно логично, тъй като там доходите са най-ниски. „Рекордьор“ по този показател е Судан, където средната финансова санкция за това нарушение е 0,07 долара.

Световният рекорд за най-голяма превишена скорост принадлежи на швейцарец, който през 2010 г. е засечен да управлява своето Mercedes SLS AMG по пътя Берн - Лозана. Изпълнението му струва 767 000 долара (около 677 000 евро), което превишава в пъти стойността на автомобила му.

Невинаги обаче наказанията се налагат заради фрапиращи превишения. В Белгия през 2019 г. беше издаден фиш за 226 000 долара (200 000 евро) за преминаване със 72 км/ч на участък с ограничение 50 км/ч. По-парадоксален е случай във Финландия, където санкцията се основава на заплатата на безразсъдния водач. Той трябваше да плати над 120 000 евро за преминаване с 51 км/ч в участък, където не се посочва конкретно ограничение.

Топ 20 на най-големите глоби за превишена скорост:

превишена скорост

0 от 500
 • #9
  11 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  До някъде е добре глобите да са според дохода, но много хора прецакват системата. Някои богаташи формално нямат доходи. Всичко се води на жена им или друг човек,а те си правят каквото искат и плащат малко. Миналата година четох статия точно за това. Синът на швейцарски богаташ (албанец по произход) прави тежка катастрофа. Оказва се, че има много нарушения и винаги е плащал много малко и ефекта от глобите при него е бил никакъв. Според мен при повтарящи се тежки нарушения трябва да има затвор.
 • #8
  6 rate up comment 0 rate down comment
  До 3 ( преди 1 година )
  Щом до сега не си разбрал, то повярвай ми няма човек на света, който да може да го направи и ти да го схванеш.
 • #7
  9 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  В Белгия и други държави от ЕС глобата се вдига на всяка седмица от забавяне на плащането.При нас плащаш ако отидеш по някаква работа в КАТ.
 • #6
  12 rate up comment 2 rate down comment
  Газко Уазков ( преди 1 година )
  Преди десетина години наложиха на финландец глоба от над 100к евро. За същото нарушение, обикновен работник би платил около 600 евро. Въпросният нарушител обаче е милионер. Той обжалва, мотивът му беше, че това е дискриминация към богатите. Съдът му показа среден пръст с аргумента, че точно богатите трябва да са за пример в обществото!
 • #5
  7 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  В Швейцария даже май конфискуват колите за определени нарушения.
 • #4
  4 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  1-ви, не размера на глобата, а просто в някои държави има събираемост за разлика от други. И статията е подвеждаща и пак превеждана отнякъде си, да не неговорим и колко е неточна. Има значеие дали говорим глоби до 20+ или за горния край на скалата (50+), където в някои държави зависи от дохода на провинилия се.
 • #3
  4 rate up comment 14 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  ако може някой да обясни каква функция имат глобите за един приател питам
 • #2
  3 rate up comment 0 rate down comment
  д-р.Куртев ( преди 1 година )
  Извинявам се:Швейцария.
 • #1
  15 rate up comment 1 rate down comment
  д-р.Куртев ( преди 1 година )
  Дали само аз намирам връзка м/у големината на глобите и развитието на държавата: на първо място Шверцария, на последно-Судан ?!