IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Зимни или всесезонни гуми - кои са по-добри за вас?

И двата избора си имат своите плюсове. Всичко зависи от начина на ползване

Всяка година стотици хиляди български шофьори бъркат дълбоко в джобовете си, за да сменят летните си гуми със зимни.
  
  

     

     
Други стотици хиляди с удоволствие си спестяват тази инвестиция, разчитайки на така наречените всесезонни гуми. И двете групи гледат една на друга с лека насмешка и чувство на превъзходство.
Кой е прав? За да отговорим на този въпрос, нека първо припомним по какво се отличават летните, всесезонните и зимните гуми.
   
    
Летни, зимни и всесезонни - плюсове и минуси (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500
  • #45
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    На лека кола която се кара зимата се слагат тесни зимни гуми с висок профил и дълбок гъсто нарязан грайфер. Вижте на зимните ралита с какви гуми карат и ще се ориентирате. Лошото е че не на всяка кола пасват такива. На по мощните и спортните коли пространството е ограничено заради по големите спирачки не могат да се слагат малки джанти с високи гуми.
  • #44
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Потвърждавам ( преди 2 години )
    Джип може да се кара целогодишно с едни и същи гуми. Всички рошави MT гуми с дълбок и рядък грайфер вършат добра работа. Карал съм и специализирани зимни гуми такива със много нарези и да ви кажа не виждам голяма разлика. Може би само на твърд лед зимните са малко по добре. Но пък като влезеш някъде в кал е много зле. Докато МТ гумите минаваш навсякъде.
  • #43
    26 rate up comment 9 rate down comment
    край ( преди 2 години )
    Всесезонните гуми са по - скъпи, но си спестявате време и щадите природата. Всесезонните гуми не са бедни хора. бедните да карат целогодишно със зимни. може и втора употреба.Едиственото опасно нещо е лятна гума на сняг. По основните пътища на България сняг има 7-10 дена в годината. Ако живеете по някакви планински паланки - карайте си целогидишно зимни гуми.Не слушайте глупостите на мърльовците-гумаджии. Те имат интерес да сменяте гуми всяка седмица.
  • #42
    3 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    На джипа търкалям целогодишно с BFG MT КМ3 33 инча. Досега никъде не съм закъсвал.
  • #41
    20 rate up comment 9 rate down comment
    край ( преди 2 години )
    Всесезонните гуми са по- сигурни:1. никога не ви изненадва зимата с гуми в мазата.2. на сухо и мокро са по-добри от зимните по всички тестове, а реално зимата карате основно на мокро.3. реално износвате гумите за 3-4 години и ги изхвърляте - много по-добре са от стари зимни които не се изхвърлят.4. щади се природата - гумите са ужасен замърсител.5. всесезони гуми се правят от всички производители вкл и Нокиан и са точно за нашия климат.зимни -летни си струва само за коли над 200 к.с ...
  • #40
    7 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До "Карача" #44И защо за всичките тези години от времето на "соца" поне не се научи да пишеш? Или само много си карал ("все сезонно")?
  • #39
    26 rate up comment 4 rate down comment
    112 ( преди 2 години )
    10 години сменях летни със зимни, от 5 съм с всесезонни и за Бургас са идеални. Колата я карам рядко защото имам служебен транспорт до работата ми. Газил съм малко в сняг и нямах проблеми, но тук рядко зимата е сурова. Гумите са на известна френска марка и си заслужават.
  • #38
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Пантуди ( преди 2 години )
    При всесезонните гуми всичко зависи от начина на шофиране, от годишния пробег и от това дали колата се кара от един или няколко водача. Големите поразии стават когато някой си въобрази че гумите и автомобила сами ще си свършат работата в критична ситуация .
  • #37
    10 rate up comment 13 rate down comment
    пропов ( преди 2 години )
    за мен всесезонни гуми е обещание, което никой не може да изпълни. лятото се износват твърде много и държат твърде малко.зимата също трябва да караш на нокти с тях. Стават за хора дето карат бавничко и спокойно с някоя кола под 1 тон и под 100 коня. От там нататък компромиса е твърде голям. А като разходи не пестиш много, защото в топлото време тия гуми се износват много по бързо.
  • #36
    12 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Според мен е доста подвеждащо да се твърди , че видиш ли летните били перфектни в дъждовно време. Като търсих гуми из онлайн магазините, освен 2-3 изключения , всички летни са с по-лош показател за дъжд от голямата част всесезонни и това независимо дали става дума за "премиум" марки или бюджетни