IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Меркел: Срамно е, че ЕС не може да прави чипове и батерии

Не е добре да си автомобилна нация и да не произвеждаш основния компонент, твърди канцлерът

Европа става твърде зависима от Азия заради изоставането си в производството на полупроводникови чипове и батерии, обяви германският канцлер Ангела Меркел по време на форум за бъдещето на иновациите в Германия.

"Неприемливо е, ако голям блок като Европейския съюз не е в състояние да създава чипове", заяви Меркел. "Не е добре да си автомобилна нация и да не можеш да произведеш основния компонент в автомобила на бъдещето".
 
   
Ангела Меркел
  
    
Текущият недостиг на чипове блокира или ограничи производствата на почти всички автомобилни компании. В същото време търсенето за тях продължава да расте заради дигитализацията на много услуги след кризата с коронавируса.

Отговорът на проблема не е непременно да се създават нови производства в различни държави. Но пандемията показа нуждата от по-строги договори и гарантирани доставки, ако Западът продължава да аутсорсва производствата на тези компоненти в развиващи се страни, подчерта канцлерът.

ЕС вече създаде нова обща структура, която да подкрепя локалните производства и разработването на собствени чипове. В САЩ президентът Байдън обеща 50 милиарда долара помощ, за да стимулира местните производители на полупроводници.

0 от 500
  • #14
    6 rate up comment 5 rate down comment
    До 14,15 ( преди 2 години )
    Ти в кой свят живееш??Немците си имат яка военна индустрия.Най-добрите танкове(Леопард)най добрите оръдия (РайнМетал),участват в производството на Юрофайтър,активно участват във всички разработки на ЕКА и Арианаспейс.Какво искаш още,а?!
  • #13
    7 rate up comment 6 rate down comment
    край ( преди 2 години )
    Германия ще влезе в 21век. когато окупационната армия на САЩ спре да я пази от "лошите Руснаци", които сами я напуснаха и позволиха обединението и.
  • #12
    7 rate up comment 6 rate down comment
    край ( преди 2 години )
    Бабе да ти обясня като за по-младите.Германците загубихте 2 СВ - от тогава не сте точно суверенна държава и сте ограничени да не развивате военни технологии. Нямате собствено самолетостроене, Космоса ви е забранен.Всички високи технологии са продукт на военните и са със смесено предназначение и се наблюдават и контролират от тях.За това вие не можете да направите телевизор, смартфон респективно и ел. кола.САЩ налагат колите да са ел. за да не се правят от вас Фрау.
  • #11
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Д-р Исня ( преди 2 години )
    Анжела! Имаш + милион и половина човешки ресурс прясно внесен. С толкова много попълнения трябва да можеш да вдигнеш завод от не-проводници през полу- до цели проводници и завод от чипсове до чипове! Какво недоволстваш!
  • #10
    13 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    ами.. ЕУ изнесе производството в Азия, както каза 7 защото е по евтино. Отделно в ламтежа за печалби превърнаха всякха техника в еднодневка - с идеята да се сменят по често. В момента е по евтино да купиш ново, вместо да ремонтираш.- просто така (на)учиха хората.
  • #9
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Гочето с голфа ( преди 2 години )
    Т.е. г-жата ги призовава да правят немски автомобили. Не азиатски, ребрандирани и с надути цени. А как да се обясни това на капиталиста, това означава по-малки печалби.Положителното е субсидирането на електрическите автомобили в Европа, с което да се намали изоставането.Макар че след 10 години ще са останали марките собственост на китайци, другите като английските ще говорят за миналото велико време.
  • #8
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Avertas ( преди 2 години )
    Гутен морген, фрау Меркел! Докато се заигравахте с мигранти, *** и санкции, другите си копаеха градинката и сега берат добра реколта. Ама за това производство са нужни кадри. А, както сте учили в немския комсомол, тавариш Ленин е казал "Кадрите решават всичко".
  • #7
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Киро ( преди 2 години )
    Айде от производство на батерии в Европа няма нужда. Жълтите да си се тровят.Чипове има нужда.Само да знаете, фрау Меркел, тия черните, дето ги пускате, чипове не произвеждат.
  • #6
    13 rate up comment 5 rate down comment
    хард ( преди 2 години )
    Китайчетата имат електрически коли ощеот 2016 година, когато в Европа това беше още проект на бъдещето....Ами така е, дадохте пръстче на жълтурковците, сега ще ви отхапят цялата ръка. Бухайте инвестиции още там и скоро време, ще им целувате задниците. Научихте ги на Ноу-Хау, сега ще ги догонваме, ама ония 1,5 милиарда...Как ще стане това...?! Първо трябва да се отговори на този въпрос...
  • #5
    12 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Германците са спокойни те отдавна са разбрали че с подкупи всичко се прокарва.Ще запушат устите на някоя ееропейска комисия и пак ще правят v12 5.0л 600+ коня двигател.За какво тогава да развиват зелени коли?Като могат тия пари за разработки да си ги турат у джоба