IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

LG търси място за завод в Европа, за да прави батерии за Tesla

Испания вече си е предложила услугите, не е ясно дали България има интерес

Корейската LG Energy Solution търси места за два нови завода в САЩ и Европа, за да може от 2023 да снабдява Tesla с ново поколение литиево-йонни батерии. Информацията е на Reuters, потвърдена от два източника. Корейците и в момента доставят батерии на американския производител на електромобили за фабриката му в Китай, но планират да разширят партньорството.
 
  
LG Chem батерии
  
 
През септември шефът на Tesla Илон Мъск обяви амбициозен план да разработи нов тип клетки за батерии, принуждавайки доставчиците си LG и Panasonic или да се пренасочат към непроверената още технология, или да рискуват да изгубят един от основните си клиенти.

LG Energy Solutions, която е дъщерна на LG Chem, вече се е поддала на натиска му е и изработила образци от така наречените едроформатни цилиндрични клетки тип 4680. Сега компанията търси място за нови фабрики, където да ги произвежда в големи обеми. Испания вече се е кандидатирала за европейския завод. Засега няма информация българското правителство да е проявило интерес или потърсило контакт. През последните години управляващите у нас неведнъж посочваха привличането на голямо производство от автомобилния сектор като свой приоритет.
 
  
Tesla, нова батерия, 4860
 
   
LG Chem вече разполага със свой европейски завод в Полша, край Вроцлав, но се очаква капацитетът му да бъде изцяло запълнен с поръчки от други производители на електромобили.

Междувременно Tesla рязко е увеличила поръчките към LG и китайската CATL за клетките от стария тип 2170, които вгражда в своите Model 3 и Model Y, произвеждани в Шанхай. Третият голям доставчик за компанията на Мъск е японската Panasonic, която е партньор по джойнт-венчъра за американската "Гигафабрика". Успоредно Tesla работи и по собствената си пилотна фабрика за новия тип батерии в Калифорния.

0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Тодор ( преди 2 години )
    Чудовищните елементи 2170/4680, съдържат огромна енергия която, в случай на късо съединение, задължително, запалва колата и жална майка на пътниците. Грешката е концептуална и се лекува с нова батерия, която - стига пандемията да не провали и есенния техн.панаир в Пловдив - би трябвало, да успеем да покажем. Българско изобретение с повишена жизненост и потребителски и експлоатационни екстри. Стискайте палци, има нужда.
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    джан ( преди 3 години )
    До анонимен номер 1 ... миналия месец автомобилната компания на Илън Мъск е продала в Китай 18 318 бройки Model 3 и Model Y, произведени в шанхайската Гигафабрика, тоест повече от който и да е китайски производител. Във вторник цената на ценните книжа на Tesla се увеличи с 20%.
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Д-р Исня ( преди 3 години )
    Да минават изборите, за да идва някой поо-малко алчен. Хич не ни е излишен един завод за батерии тук. Ама пустата депутатска мижитурщина и миниатюрни душици бедни ни държат в калта.
  • #2
    10 rate up comment 6 rate down comment
    VAYK ( преди 3 години )
    "няма данни БГ да се е кандидатирала"...... Нашите пипони са в предизборна кампания, къде ти ще мислят за добруването на народа! Пък и тия батерии много непереспективно ми се вижда, друго си е бетонов или асфалтов възел :))))
  • #1
    5 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    За кво им е теслите не се продават фори Модел 3 има продажби на минус.