IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Меркел: Срамно е, че ЕС не може да прави чипове и батерии

Не е добре да си автомобилна нация и да не произвеждаш основния компонент, твърди канцлерът

Европа става твърде зависима от Азия заради изоставането си в производството на полупроводникови чипове и батерии, обяви германският канцлер Ангела Меркел по време на форум за бъдещето на иновациите в Германия.

"Неприемливо е, ако голям блок като Европейския съюз не е в състояние да създава чипове", заяви Меркел. "Не е добре да си автомобилна нация и да не можеш да произведеш основния компонент в автомобила на бъдещето".
 
   
Ангела Меркел
  
    
Текущият недостиг на чипове блокира или ограничи производствата на почти всички автомобилни компании. В същото време търсенето за тях продължава да расте заради дигитализацията на много услуги след кризата с коронавируса.

Отговорът на проблема не е непременно да се създават нови производства в различни държави. Но пандемията показа нуждата от по-строги договори и гарантирани доставки, ако Западът продължава да аутсорсва производствата на тези компоненти в развиващи се страни, подчерта канцлерът.

ЕС вече създаде нова обща структура, която да подкрепя локалните производства и разработването на собствени чипове. В САЩ президентът Байдън обеща 50 милиарда долара помощ, за да стимулира местните производители на полупроводници.

0 от 500
  • #4
    26 rate up comment 2 rate down comment
    strikercho ( преди 2 години )
    Сетила е Мара да се побара - от 2005-2008-*** цялата немска автоиндустрия е застинала във времето. В началото се смееха на Тесла, сега цялата автоиндустрия взета заедно струва колкото Тесла. Само TDI-та и подобни кошници, а сега - кой ни с.а в гащите?
  • #3
    17 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 2 години )
    Бреййй
  • #2
    2 rate up comment 19 rate down comment
    Дедо ( преди 2 години )
    Пише се батерий!
  • #1
    25 rate up comment 2 rate down comment
    none ( преди 2 години )
    Автомобилна нация, която до допреди 4-5 години произвеждаше основно дизеларки и маслоядни бензини. Колко да е автомобилна, като пропуснаха най-голямата трансформация в историята на автомобилите след въвеждането масово на ДВГ. Японците изкараха първи масово ел.коли и такива на водород, но Китай яхна новата електрическа вълна. Европа има шанс да навакса, но само ако спре да мисли локално, национално и шовинистично. На изток има добри програмисти, а на запад развита индустрия. Няма да успеят сами.