IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Eвропейската комисия отново се закани на производителите

Всички автомобилни компании ще бъдат глобени, ако не намалят вредните си емисии

Производителите на автомобили, продавани на територията на ЕС, ще бъдат глобявани, ако не успеят да намалят вредните си емисии и да покрият новите екологични норми. Това обявиха от Европейската комисия, като по този начин отговориха на исканията на някои автомобилни компании новите екологични стандарти, влизащи в сила от 1 януари 2021 г., да бъдат отложени заради кризата, причинена от пандемията от COVID-19.


вредни емисии


От Европейската агенция за опазване на околната среда съобщиха и данни от провеждания от нея мониторинг през последните три и половина години. Според резултатите от него, показателите на отделяните в атмосферата вредни емисии продължават да се покачват в страните от ЕС. Това е и причината, Европейската комисия да въведе още по-строги мерки спрямо производителите на автомобили.


В заявлението на ЕК се казва, че компаниите трябва да увеличат усилията си по ускоряване на подобряване на икономията на гориво при новите им модели. По-голяма част от автомобилите в гамата на производителите трябва да бъдат с хибридно или електрическо задвижване. Най-големи глоби ще получат компаниите, които не успеят да намалят с 22% нивата на вредни емисии при произвежданите от тях коли.


електромобили


Като основна причина за замърсяване на околната среда отново се посочат кросоувърите и всъдеходите, които продължават да привличат все повече купувачи, се казва още в изявлението. Препоръчва се на властите в страните от ЕС, да стимулират хората за закупуване именно на хибридни или изцяло електрически автомобили.

Снимки: Autonews

0 от 500
  • #6
    12 rate up comment 1 rate down comment
    356 ( преди 3 години )
    Екологията има много аспекти. Ето един от тях. Знаете ли колко гориво се харчи от постоянни пътувания на "политици" по цялата планета, за да "решават" "важни" въпроси. Нали по планета всичко благоденства вече. Колко гориво се харчи за спортисти да играят некви "важни" мачове в "супер" първенства, да се снимат "велики" филми на континент по сцена, най-много две, "супер яки" певци да изнасят "концерти" къде ли не, а супер нашумели "звезди" да почиват на таранайка и прочие. Налудничаво е но е така.
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Доколкото знам ВАГ(тази година доста засилиха продажбите на хибриди и електромобили въпреки забавянето на ID3), Тойота, Рено, Хюндай-Киа а и Фиат(заради сделката с Тесла) нямат проблем с новите стандарти а Мерц и БМВ се справят доста добре със зареждаемите хибриди така че повечето производители няма да имат проблем с изискванията
  • #4
    8 rate up comment 1 rate down comment
    ... ( преди 3 години )
    Ами хайде да стимулират. Сега стимулират 6+1 и псевдно N1 товарни СУВ (включително и премиум марки), вместо каквато и да е малка, икономична и екологична градска кола за бизнеса.
  • #3
    4 rate up comment 3 rate down comment
    356 ( преди 3 години )
    Аз си мисля, че всички технологии основани на фосилни горива, имат допуск за отделените вредни емисии от-до. И не са никак малко, ако съдим от някой публикувани данни: от производството на гориво до реализирането му в пробег. Но друга технология която да има същите предимства и по малко вредни емисии от този допуск засега няма. Това е. И да се забранява и да не се забранява то си иска време до изобретяване на нова технология от някой.С глоби не се ускорява този процес, само се оскъпява за нас.
  • #2
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Warwicksz ( преди 3 години )
    Европейската комисия на немска хранилка се заканила.Смех и циркь.
  • #1
    25 rate up comment 5 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 години )
    *** в Брюксел са за изтребване! Това не решава никакви проблеми само създава купчина нови! Дори да постигнат целите които тая нещастна джендърска хунта налага силово къв е смисъла, като китай индия и сащ са основните замърсители отделяйки над 50% от общите емисии, а европа, заедно с Турция и Русия, които не са никак чисти отделя едва 10тина, а само ЕС е под 10%. Зверско изнасилване на европейския потребител за сметка на всички останли - КРЕТEHИЯ!