IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прогресът се отменя – новите коли в Европа замърсяват все повече

За трета поредна година средните нива на СО2 на континента се увеличават

Прогресът се отменя – новите коли в Европа замърсяват все повече

Екологичните изисквания към новите автомобили постоянно се увеличават, но някои производители все още не са готови за влизащите в сила през 2020 г. средни нива на вредни емисии СО2 в Европа. Новият стандарт е 95 гр/км и който не успее да го покрие, ще плаща сериозни глоби.

Последните данни на английската агенция за наблюдение и анализи на автомобилните пазари JATO Dynamics са доста притеснителни, тъй като се оказва, че средните нива на СО2 на континента се увеличават, вместо да намаляват. Така те са достигнали най-високите си нива от 2014 г. насам, като се влошават за трета поредна година. И ако през 2016 г. показателят е бил 117,8 г/км, то през 2019 е 121,8 г/км.

JATO Dynamics

Всичко това се случва на фона на декларираната борба за екология и при продължаващ ръст на продажбите на електромобили и хибриди, които влияят положително на тази статистика. Според JATO Dynamics, това противоречие се дължи на две причини. Първата е, че растат продажбите на кросоувъри, които са по-тежки и съответно по-малко ефективни. А втората е, че намалява дялът на дизелите, които също сваляха средните нива на CO2.

Сред производителите лидер е Toyota, чиито автомобили отделят най-малко вредни емисии. Японската компания е един от трите производителя, подобрили показателите си през 2019 г., като причината за това е ясна – продажбата на хибриди. Близо 60% от реализираните през миналата година в Европа нови коли на Toyota са именно с такова задвижване.

JATO Dynamics

Оказва се, че най-замърсяващи коли правят Mazda и Mercedes-Benz.

Експертите от JATO Dynamics разкриват и друга интересна статистика – тази по държави. Начело в нея са Норвегия и Нидерландия, което с оглед на високите продажби на електромобили в тези страните е напълно нормално. В същото време Германия е на дъното на списъка, като по-зле са само Полша и Швейцария. 

JATO Dynamics
Снимки: JATO Dynamics

0 от 500
  • #26
    3 rate up comment 2 rate down comment
    JAPAN POWER ( преди 4 години )
    И как така японците успяват а немците пак блеят баири ...
  • #25
    0 rate up comment 2 rate down comment
    356 ( преди 4 години )
    Чудно ми е как така са получени тия данни. За да може да се каже това, което казват те, то според мен на всеки, подчернавам на всеки един автомобил, на тази планета, трябва да му се сложи устройство за измерване на вредни емисии, за дълго време /защото не всеки автомобил се движи всеки ден/ и едновременното обобщаване от получената информация от тези всички МПС та, вече може да се обобщава и класифицира : по години, по тип двигател,по марки и модели,по дрържави и т.н всичко друго е спекулация.
  • #24
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Айде стига с тоя СО2. Кажете за азотните окиси и твърдите частици. Все пак те убиват. СО2 е парников газ
  • #23
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Европа винаги са давали насокота, не случайно е наричат "Старият континент" И може би трябва да има ограничения, било в редукция на газове, нови гори или и двете. Защото все по-мръсен става въздуха.
  • #22
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Юнак Гюро ( преди 4 години )
    Чудат се кви изгъзици да измислят а то измислено отдавна- газова уредба и вс е точно
  • #21
    8 rate up comment 3 rate down comment
    grozdanov ( преди 4 години )
    Когато въведоха ограничнията за пушене, направиха маси за пушачи и непушачи.Имаше виз за басеина с ъгъл за пикаещи и непикаещи.Сега слабоумната Европа въвежда драконовски мерки за газовете, което ще и разруши икономиката.А в големия басейн, останалите си пикаят, демек замърсяват на воля.Китай, Америка, индия,Австралия, Русия, цяла Африка, латинска Америка.Каца без дъно.
  • #20
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    незнаех че е опасен защо тогава въглеродния двуокис се съдържа във минерализирана вода френска марка има и българска но не е така известна а има го и в кока кола и в швепс и миринда и пепси само в нескафе го няма но те пък са собственици на първата минерална вода и само да кажа че живота на земята е на въглеродна основа
  • #19
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Щирлиц ( преди 4 години )
    Вредно е евро 5,6,7....
  • #18
    6 rate up comment 1 rate down comment
    До глупака отдолу ( преди 4 години )
    Естествено че е вреден неслучайно го издишваш тоя въглероден диоксид а вдишваш кислород.
  • #17
    6 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    много физици много химици много еколози по света колкото повече чета толкова по глупав ставам разбрах че въглеродния двуокис е вреден за живота на земята водата когато е в твърдо агрегатно състояние след като премине в течно си увеличава обема и нивото на световния океан се покачва и въздуха се нагрява и изпарява и отлита в космоса следствие от което се получава глобално затопляне и се получава вакум и земята става плоска и трябва да спрем да управляваме автомобили