IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европа е на прага на революция за 60 млрд. евро

Такава е сумата, вложена в електромобили през 2019 г.

Европейската автомобилна индустрия  вложила повече от 60 млрд. евро в развитие на електромобили през 2019 г., като това е в пъти повече от Китай. В сравнение с 2018 г. инвестициите в екологично чист транспорт на Стария континент са увеличени 19 пъти. Китай също харчи много пари за развитието на електрически превозни средства, но сериозно отстъпва на Европа – 17,1 млрд. евро за 2019 г.


електомобили


С какво е свързан този ръст? На първо място, вече всички водещи автомобилни производители повярваха, че бъдещето е именно в електромобилите. В тяхната разработка вече сериозни инвестират водещи производители като Volkswagen AG, Mercedes-Benz, BMW, PSA Group и други. А това е гаранция, че предстои да излязат голям брой нови електрически модели.

Инвестициите в екологичен транспорт ще продължат въпреки пандемията от коронавирус, която удари сериозно автомобилна индустрия. Президентът на Франция – Еманюел Макрон, вече обяви, че държавата му ще помогне местните автомобилни производител със сериозна сума – 8 млрд. евро. Те ще бъдат дадени най-вече на водещите компании Renault, Peugeot или Citroen.

Тези 8 млрд. евро обаче няма да бъдат отпуснати просто така, а ще отидат именно за поддръжка на производителите на електрически автомобили. Макрон е категоричен, че Франция трябва да стане лидер в създаването на екологични превозни средства, които са бъдещето на индустрия. А като основен конкурент е посочена Германия.

Мерките, които взима френската държава, са конкретни – субсидията при покупка на електромобил се увеличава от 6000 на 7000 евро, а при придобиване на зареждащ се хибрид тя е 2000 евро. Целта, която е поставил Макрон, е след 5 години във Франция да се произвеждат по 1 млн. електрически и хибридни (зареждащи се) автомобила на година.

Снимка: Auto.Mail

 

0 от 500